woensdag 2 juni 2010

Rara vlees

Ik hou van delen. Ik hou van eten waarbij je kunt snoepen uit verschillende bakjes en veel dingen kunt proeven. En vooral wanneer er veel mensen komen eten vind ik het leuk om verschillende gerechten te maken. Een soort tapas, maar dan anders. Een tijd geleden heb ik dit gerecht gemaakt toen we met een grote groep gingen eten.

Het is een zeer smakelijk gerecht en het huis ruikt heerlijk naar de koriander (mmmm...koriander) en kardemom.
Het is zeker aan te raden om dit gerecht een dag van te voren te maken. De kruiden kunnen zo aan elkaar wennen. Dit soort gerechten moet altijd even helemaal afkoelen en daarna weer opgewarmd voordat het genuttigd wordt. Hierdoor krijgt het gerecht meer smaak.

Het originele recept is met lamsvlees en dat is ook zeker het lekkerst, maar het smaakt ook prima met magere runderlappen.
Het gerecht is een Indiase curry en ik maak dit soort gerechten altijd in een tajine (zie foto).

Wat hebben we nodig:

1 kg vlees (lam of magere runderlappen) in dobbelstenen
175 gram yoghurt
150 ml plantaardige olie
2 laurierblaadjes
11 kardemom vruchten
250 gram uien in kleine stukjes
4 teentjes knoflook fijngesneden
verse gemberwortel ongeveer 5 cm fijngesneden
5 theelepels koriander poeder
halve theelepel kurkuma poeder
1 theelepel rode chilipoeder
175 gram tomaten ontveld en fijngesneden
2 theelepels komijn poeder
4 hele rode chilipepers
fijn gesneden verse koriander
zout naar smaak

Doe het vlees in een kom en doe hier de yoghurt en een beetje zout bij. Schep even om en laat dit een uur in de koelkast marineren.

Verhit de olie in een pan. Doe hier de laurierblaadjes en de kardemom vruchten bij. Wacht tot de specerijen knetteren. Doe dan de uien erbij. Laat deze goudbruin worden.

Doe 2 teentjes knoflook en de helft van de gember erbij. Roer even goed door. Doe dan het koriander poeder, de kurkuma en rode chilipoeder erdoor.

Voeg het vlees toe en laat ongeveer 30 minuten sudderen. Langer is absoluut niet erg.

Voeg de tomaten, de rest van de knoflook, en de rest van de gember toe. Voeg als laatste de komijn, verse koriander en de hele rode pepers toe. Zo kunnen de mensen die graag pittig eten een hele peper eten en de mensen die niet erg van pittig houden kunnen ook genieten. Laat dit nog een half uurtje stoven.

serveer met Naan of met rijst.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten