zondag 29 augustus 2010

pruimen chutney

Het is weer pruimentijd. En voor mij dan tijd om pruimen chutney te maken.

Pruimen chutney is heerlijk op een boterham met geitenkaas of een broodje gezond. Maar ook bij de Indiase maaltijd als dipsaus voor papadums of bij de chippies. Legio mogelijkheden.

Ik heb me dit jaar niet geheel aan het recept gehouden. Toen ik de chutney ging maken, bleek ik geen kilo, maar 2 kg pruimen te hebben gekregen en alles moest dus verdubbeld worden. Hierdoor kwam ik ook wijnazijn te kort en heb ik dit aangevuld met balsamico en natuurazijn (kwam ik ook weer eens van de restjes af). De chutney smaakt verder heerlijk.

Wat hebben we nodig:

1 kg stevige pruimen
1 kg moesappels
0,5 kg rode uien
2 knoflookteentjes
stuk verse gember (ongeveer 5 cm)
1 eetlepel mosterdzaad
0,5 liter rode wijn azijn
0,5 kg lichtbruine basterdsuiker

Ontpit de pruimen. Snijd de appels zeer klein. Snijd de uien in halve ringen. Hak de gember fijn. Doe alles in een pan en laat het zachtjes pruttelen totdat de appels en de pruimen tot moes gekookt zijn.

Doe de chutney in schone potten.

Enjoy!

zaterdag 28 augustus 2010

Gehakt met groenten en ras el hanout

Ras El Hanout is een typisch marokkaans kruidenmengsel en het betekent letterlijk "het beste van de winkel". Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediƫnten maar soms worden er wel 50 in verwerkt.

Volgens een recept op internet kan het mengsel bestaan uit de volgende ingrediƫnten:

1.25 theelepel zwarte peper korrels
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 0.25 theelepel geraspte nootmuskaat
- 0.25 theelepel kardemomzaad
- 0.25 theelepel paprikapoeder
- 0.25 theelepel gemalen kurkuma
- 0.25 theelepel zout
- 0.25 theelepel gemalen piment
- 4 kruidnagels

Maar.....je kunt het natuurlijk ook in een zakje kopen in de toko.
Het ruikt heerlijk wanneer het in de pan zit.

Gehakt met groenten en ras el hanout

Wat hebben we nodig:

400 gram mager rundergehakt
1 courgette
1 aubergine
1 ui
(evt kun je er ook prei of wortels of bloemkool of broccoli indoen. Net wat je in huis hebt)
1 blik kikkererwten
1 teentje knoflook
2 eetlepels ras el hanout
1 theelepel nootmuskaat
zout, peper

Ik gebruik bij voorkeur een tajine voor dit soort gerechten, omdat zo de smaken en het vocht in de pan blijven.

Doe het gehakt in de pan en bak het. Doe de nootmuskaat en het teentje knoflook erbij.
Snijd de groenten in blokjes en voeg toe aan het gehakt. Voeg de ras el hanout toe en laat het geheel met de deksel erop zo'n 20 minuten pruttelen op laag vuur.
Roer het gerecht even door na de 20 minuten en voeg de kikkererwten toe en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes pruttelen.

Serveer met couscous of quinoa

Enjoy!

woensdag 18 augustus 2010

Garnalen en koriander uit de tajine

Niet een van mijn beste foto's, maar it'll do.

Een heerlijk gerecht uit de tajine.

Wat hebben we nodig?

4 el olijfolie
2 uien fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, fijn gehakt
2 tomaten, in kleine blokjes
600 gram schaaldieren. Zelf heb ik 200 gram rivierkreeftjes en 400 gram roze garnalen gebruikt.
1 citroen in schijfjes
1 el verse koriander
600 gram verse spinazie
1 rood pepertje in ringen
peper en zout

Verhit de olijfolie in de tajine, en bak de ui, knoflook, en tomaat zo'n 5 minuten. leg de schaaldieren erop en daarop de schijfjes citroen. Zet het deksel op de tajine en stoof zo'n 4 min totdat de schaaldieren gaar zijn.

Haal de citroen uit de tajine.
Doe de spinazie in de tajine en strooi het pepertje en leg de citroenen erover. Zet het deksel op de pan en stoof het geheel nog zo'n 6 min totdat de spinazie geslonken is.
Strooi voor het serveren de koriander over het geheel.

Zelf vind ik noodles het beste erbij smaken, maar met couscous of quinoa is het vast ook erg lekker.

Enjoy!

maandag 16 augustus 2010

the Attack of the Killer Pumpkins

Pompoenen.

Eens had ik een tuin, met planten en bloemen die heerlijk geurden............ totdat de pompoen mijn tuin overnam.
Is ook wel een beetje mijn eigen schuld. Had ik maar een moestuin moeten nemen, of maar 1 plant in de tuin moeten zetten (en geen 5).......

En stiekem vind ik het wel leuk om te zien hoe zo'n plant explodeert. Het is toch wonderbaarlijk hoe een zaadje dat je in de grond zet, dat je een plantje laat worden, zo'n grote joekel van een plant kan worden.
Overigens deze grote op de foto heb ik niet zelf gekweekt, deze heb ik gekregen van mijn overburen. Een echte Halloween pompoen. Dat komt goed uit, want wij carven bijna ieder jaar een pompoen voor Halloween.

Maar....volgend jaar planten we wat minder pompoenen in de tuin.

Bereid je maar vast voor op veel pompoen recepten, want daar komen we niet onderuit.

Pompoen met aardappel uit de tajine.

Wat hebben we nodig:

4 el olijfolie
4 aardappelen, in schijfjes
2 zoete aardappelen, in blokjes
2 dl groentebouillon
500 gram pompoen, in blokjes
250 gram broccoli, in roosjes
250 gram bloemkool, in roosjes
1 el komijn poeder
peper en zout

Doe de helft van de olijfolie in een tajine. Leg de aardappel en zoete aardappel erin en schenk de bouillon erbij. Zet het deksel op de tajine en stoof 10 minuten.

Leg de pompoen, broccoli en bloemkool erop. Meng de rest van de olijfolie met het komijn poeder en peper en zout, doe dit bij de tajine.
Zet het deksel weer op de tajine en stoof nog 15 minuten.

Enjoy!

donderdag 12 augustus 2010

Ovenschotel met gehakt, spinazie en aardappelpuree met blauwe kaas

Blauwschimmelkaas is iets dat je, denk ik, moet leren eten. Maar eenmaal gewend is het een verfijnde smaak en kan je het op veel manieren gebruiken. In de pasta of gewoon op een crackertje, heerlijk!

Blauwschimmelkaas smaakt heerlijk met spinazie en bijvoorbeeld een gehaktbal. Ik maak daar dan gelijk een ovenschotel van.

Wat hebben we nodig:

Onderste laag:

400 gram gehakt
3 eetlepels juspoeder
nootmuskaat, peper, zout

middelste laag:

450 gram spinazie

Bovenste laag:

ongeveer 400 gram aardappels
100 gram blauwe kaas (roquefort, gorgonzola)
1 teentje knoflook
scheutje melk
nootmuskaat, peper, zout
klontje boter.

Schil de aardappels en zet ze op in ruim water met een beetje zout. Doe het teentje knoflook in het water.

Doe het gehakt in een steelpannetje met een beetje water, zodat het gehakt half onder staat. Maak het gehakt los met een pollepel. Wanneer het gehakt gekookt is, voeg dan de juspoeder toe. Laat dit nog 2 minuten koken en zet daarna uit.

doe in een pan een klein laagje water en doe de spinazie erin. Laat de spinazie slinken.

Ondertussen zijn de aardappels gaar en kun je ze afgieten. Stamp ze fijn. Doe het klontje boter, de melk, nootmuskaat en peper en zout erbij.
Verkruimel de blauwe kaas en doe dit ook er ook bij. Even goed alles door elkaar mengen. Zelf vind ik het lekker om de aardappels grof te stampen, zodat je nog stukjes aardappel in je puree hebt.

Doe het gehakt mengsel in een ovenschaal. Leg hier bovenop de spinazie. Bedek de schotel met de aardappelpuree en zet de schotel nog zo'n 20 minuten in de oven op 180 graden.

Om het nog lekkerder te maken, kun je nog een beetje belegen kaas over de ovenschotel strooien.

Mijn kinderen vinden dit ook erg lekker.

Enjoy!

maandag 9 augustus 2010

All things cider


even een onderzoekje tussendoor

Cider:


Ik ben een groot liefhebber van cider, maar...ik ben wel kritisch en misschien zelfs een beetje kieskeurig. Mijn favoriete merk, Bulmers, is niet te krijgen in Nederland, behalve in Ierse pubs, maar het smaakt nergens beter dan in Ierland.

Of kan ik toch genieten van een goed glas cider in Nederland?
Wat is the next best thing to Bulmers?

Strongbow:
Is de meest gedronken cider ter wereld en De cider wordt gemaakt in Hereford door het bedrijf Bulmers, dat sinds 2003 in handen is van Scottish & Newcastle. De tak die verantwoordelijk is voor het maken van Strongbow is in handen van Heineken.
Zo zie je maar weer, de wereld is kleiner dan ik dacht.

Ik was erg blij toen Strongbow Gold in de schappen lag van mijn groot grossier. Het smaakt een beetje bitter en is veel zoeter vergeleken met Bulmers. De kleur is ook anders dan de Strongbow die je in Engeland of Ierland koopt. In Ierland koop je dit in grote 2 liter flessen en hier drink je het uit kleine flesjes. Toch drink ik deze cider graag. Hij is de goedkoopste van de drie en heeft het laagste alcohol percentage 5,3%.

Dunkertons Cider:
Nummer 2, de Organic cider was een echte eye opener. Hij is troebel, heeft een goede bittere afdronk en drinkt lekker weg. Ook al heeft hij een hoger alcohol percentage dan Strongbow en Savanna dry. Deze heb ik gekocht in de natuur winkel, is omgerekend de duurste van alledrie en heeft een alcoholpercentage van 6,8%.

Savanna Dry:
Nummer 3, met de exotische naam Savanna Dry, is een cider uit Zuid Afrika. Volgens eigen zeggen heeft het de frisheid van een rose, de lichte sprankeling van champagne, en het dorstlessende van een witbiertje. En als ik erover nadenk, dan klopt dit ook wel een beetje. Het is inderdaad fris en minder zoet dan Strongbow, wat ik zelf wel prettig vind.
Er zit 5,5% alcohol in en is gemiddeld geprijsd vergeleken met de andere twee.

Alledrie kan ik ze aanraden. Ze zijn een goed alternatief voor bier en heerlijk op een mooie zomeravond.

Enjoy! Slainte! Cheers!

zondag 8 augustus 2010

Postelein met feta en oregano

Postelein

We eten graag stamppot met Postelein, maar we hadden iets te veel gekocht. Ik vind het zonde om groente weg te gooien en ging zoeken op internet naar een lekker recept. Het bleek een zeer goede match te zijn. Ik ga het zeker nog een paar keer maken.

Is een eenjarige plant die behoort tot de postelein familie (Portulacaceae). De soort komt van nature voor in India en het Midden Oosten.

Postelein wordt 5-50 cm hoog en heeft verspreid staande, vlezige bladeren. De wilde postelein heeft liggende, gladde, roodachtige stengels en de gekweekte opgaande. Postelein vormt een penwortel. De plant bloeit in Nederland in het wild van juni tot de herfst met gele 1,2 cm grote bloemen. De plant bloeit 's morgens slechts enkele uren. De vrucht is een veelzadige doosvrucht die met een dekseltje openspringt. De zwarte zaden zijn eetbaar.

Wat hebben we nodig:

1 sinaasappel

1 pak postelein (a 600 g)
2 eetlepels citroensap

4 eetlepels olijfolie (Griekse)

1 theelepel kaneel

2 takjes oregano (uit zakje verse Italiaanse kruidenmix, 20 g)

100 g fetakaas


Sinaasappel schoonboenen en 2 lange repen van schil snijden. Halve sinaasappel uitpersen (andere helft wordt niet gebruikt).

In grote pan laagje kokend water met zout en sinaasappelschil 5 min. zachtjes laten trekken.

Postelein wassen en stelen grof hakken. Schil uit water verwijderen en postelein in sinaasappelwater in 2-3 min. beetgaar koken.

In kom 2 el sinaasappelsap met citroensap, olie mengen. Dressing op smaak brengen met zout, peper en kaneel. Oregano van takjes plukken en fijnsnijden.

Postelein in zeef goed laten uitlekken, overtollig vocht eruit drukken. Postelein overdoen in warme schaal, dressing en oregano erdoor scheppen. Feta boven postelein verkruimelen. Lekker bij geroosterde hamburgers of lamsvlees.

Enjoy!

donderdag 5 augustus 2010

Courgette jam

Courgette Jam. In ieder recept dat ik tegenkom op internet zijn mensen verbaasd over de combinatie tussen courgette en jam. Ik ga hier niet mijn verbazing uitspreken over de combinatie tussen courgette en jam, maar het is smakelijk. Het doet me nog het meeste denken aan orange marmelade uit Engeland, maar dan groen.

wat hebben we nodig?

1 kg courgette
sap van 1 sinaasappel
sap van 2 citroenen
schil van 1 citroen
500 gram gelei suiker speciaal (minder zoet)

Rasp de courgette fijn en doe in een ruime pan. Doe de gelei suiker, en het sap en de schil erbij.

Laat dit geheel zo'n 20 minuten pruttelen.
Je kunt de jam zo laten of je kunt ervoor kiezen om de jam fijn te maken met de staafmixer.

Pak 4 schone jampotten en doe hier de jam in. Zet de pot op z'n kop in de kast, zo blijft de jam goed.

dinsdag 3 augustus 2010

Hartige taart met gehakt, courgette en geitenkaas

Courgette's the word.

Het is weer tijd voor courgette. En niet alleen mijn eigen plant die laat op gang komt dit jaar, maar ook bij andere mensen.

Van alle kanten komen courgettes in mijn keuken terecht. Zo ook deze op de foto. Het is een joekel en meestal hebben ze minder smaak wanneer ze zo groot zijn. Je kunt hem dan maar het beste als vulling ergens in doen. Bijvoorbeeld in brood of taart. Ook in de soep is hij dan best te doen. Of vullen met gehakt kan ook prima.

Ja, een courgette plant is leuk in de tuin, maar je moet wel heel creatief worden met deze groente.

Even om aan te geven hoe groot hij is, heb ik mijn grootste mes er op gelegd. Ik heb de courgette niet gemeten, maar ik denk dat ie recht zo'n 60 cm is.

Vandaag staat op het menu hartige taart met courgette en geitenkaas.

Wat hebben we nodig?

250 gram gehakt
1 ui
2 gemiddeld grote courgettes
100 gram zachte geitenkaas (chevre)
100 gram belegen kaas
6 plakken bladerdeeg
3 eieren
1 teentje knoflook
boter om in te vetten
zout
nootmuskaat
peper

Bak het gehakt in een braadpan zonder boter in de pan toe te voegen. Voeg hier de ui in halve ringen aan toe. Bak het rul. Voeg zout, nootmuskaat, teentje knoflook, en peper toe. Laat het vocht zoveel mogelijk verdampen.

Vet een lage ovenschaal in met boter. Bekleed met de bladerdeeg, tot ongeveer een cm onder de rand. Plak de lappen deeg goed aan elkaar.

Doe eerst de belegen kaas in de ovenschaal op de bodem en leg hierover het gehakt. Leg daarover een laag courgette in hele dunne plakken gesneden. Verkruimel hierover de zachte geitenkaas en vervolg met een laag courgette plakjes.

Klop de eieren in een bak. Doe hierin nog een beetje peper en zout. Giet dit mengsel over de taart.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de taart in 30 minuten totdat de randen van het bladerdeeg bruin kleuren.

De taart is zowel warm als koud zeer appetijtelijk.

Enjoy!