dinsdag 28 december 2010

Lamsbouillon met Paddestoelen



Vorige week vertelde ik al over het halve lam dat we gekocht hadden bij de biologische boerderij. Nu hadden we tweede kerstdag geen zin om uitgebreid te gaan eten. We hadden nog allemaal lekkere dingen en ik besloot om een hartige taart te maken met een kommetje lamsbouillon.

Nu gebeurde het dat we alle 4 niet helemaal lekker in ons vel zitten en allemaal een beetje snotteren en gewoon een beetje lamlendig zijn. Nu kwam die pan bouillon dus goed van pas. Er gaat niets boven een kopje bouillon wanneer je een beetje ziekjes bent.
We smullen er nu al twee dagen van en het is heerlijk.

Wat hebben we nodig:

1 lamsschenkel (ongeveer 400 tot 500 gram)
4 wortels in plakjes
1 ui in halve ringen
1blokje paddestoelen bouillon
2 liter water
een bouquet garni of thee ei met 10 jenever bes korrels, 4 takjes tijm, 4 takjes rozemarijn, 10 zwarte peperkorrels, twee teentjes knoflook gehalveerd
zout
2 laurierblaadjes
250 gram paddestoelen

doe ruim water in een hoge pan en doe de lamsschenkel in de pan en het bouillon blokje. Voeg de wortel en de ui toe. Hang het thee ei in de pan (of doe de kruiden los in de pan. Je kunt ook een zeef zo in de pan hangen dat de kruiden onder water staan, maar de kruiden niet in de pan kunnen vallen).
Voeg de laurierblaadjes toe en laat de pan op zijn minst een uur of twee zachtjes pruttelen. De soep mag niet koken. Voeg na twee uur een beetje zout toe en de paddestoelen. Snijd het vlees van het bot in kleine stukjes en haal met een lepel het merg uit het been. Doe dit weer terug in de pan. Laat de bouillon nog zo'n twee uur pruttelen.

Lekker met turks brood of stokbrood.

Enjoy!

donderdag 23 december 2010

Tiramisu met Bitterkoekjes

Vroeger vond ik het heel eng om Tiramisu te maken. In het recept stonden rauwe eieren en vroeger in het salmonella tijdperk was het echt niet goed om rauwe eieren ergens in te doen, maar het was wel heel erg lekker. Dus maak ik al jaren het recept zonder rauwe eieren.

Het recept hoort eigenlijk met lange vingers, maar met bitterkoekjes is het net even iets lekkerder. Helemaal wanneer de bitterkoekjes van de banketbakker komen.

Tiramisu is ontzettend lekker en een goede afsluiting voor ieder dner. Ik maak het nu zo'n 12 jaar en iedere keer wordt het lekkerder.

Wat hebben we nodig:

1 bak mascarpone
100 ml slagroom
2 kopjes sterke espresso afgekoeld
ongeveer 100 ml amaretto
200 gram bitterkoekjes (liefst van de bakker)
1 mini flesje amandel essence
1 zakje vanille suiker
2 eetlepels bruine basterd suiker
cacao om te over de Tiramisu te strooien

Klop de slagroom met de basterd en vanille suiker, de espresso en een scheutje amandel essence totdat het stijf is en je de garde of de mixer er rechtop in kunt laten staan. Spatel voorzichtig de mascarpone erdoorheen. Het mengsel moet wel stijf blijven. Mix het nog even wanneer het inzakt, maar liever niet. Laat zo'n 10 minuten rusten en opstijven in de koelkast.

Doe een scheutje amaretto op een diep bord of in een schaal. Leg hier de bitterkoekjes een paar seconden in, totdat ze wat amaretto hebben opgezogen, maar nog niet soppig zijn. Pak een schaal waar je de Tiramisu in wil maken, het liefst een hoge schaal, en bedek de bodem met amaretto bitterkoekjes. Doe hier bovenop een laagje mascarpone slagroom. Hierna weer een laagje amandel bitterkoekjes en daar bovenop weer een laagje mascarpone slagroom, net zolang totdat de schaal vol is.

Doe een beetje cacao in een zeef en bestrooi de hele bovenkant met cacao. Laat nog zo'n 10-20 minuten rusten in de koelkast voordat je het opdient.

Voor de kinder variant:
Vervang de amaretto voor amandel siroop.
Vervang de koffie voor mokka siroop of hazelnoot siroop

Je kunt ook vers fruit toevoegen, zoals frambozen en blauwe bessen, voor een frissere smaak

Enjoy!

Lams Shoarma met Tzatziki


De strenge vegetariër onder ons kan dit misschien maar beter niet lezen, maar wees gerust dat dit lam een geweldig leven heeft gehad.

Ik ben zo blij als een klein kind in een snoepwinkel. We hadden een half lam besteld bij een zorgboerderij bij ons in de buurt, genaamd de Hondspol, en gisteren kon ik hem ophalen. Dit lam heeft langer geleefd dan lammetjes in de supermarkt, waardoor er een romige schapen smaak aanzit. Normaal leven ze 4 maanden voordat ze geslacht worden, deze hebben 10 maanden geleefd.

De boer was zo aardig geweest om het lam al voor ons te verwerken in lamsbouten, schenkel, worst, shoarma, burgers, lamsrack, koteletten, en schouder. In totaal 12 kg heerlijk lam. En het is allemaal biologisch.
Ik word hier zo gelukkig van. De recepten die door mijn hoofd schieten. Zo veel te maken.

Samen met mijn oudste dochter hebben we rondgekeken op de zorgboerderij en in de boerderij winkel. Ik ben een sucker voor kazen, dus er moest ook nog wat kaas gekocht worden. Op de foto zie je een extra belegen kaas (de grootste), een honing klaver kaasje (met groene puntjes) en een oude geitenkaas (de kleinste).

De hondspol is een zorgboerderij waar mensen met een verstandelijke handicap psychische stoornis of autistisch spectrum werken op de boerderij. De boerderij heeft een demeter keurmerk, wat inhoudt dat het bedrijf biologisch dynamisch is.
Meer info is te vinden op:

http://www.hondspol.nl/

Goed. Er hoort natuurlijk nog een recept bij.

Lams Shoarma met Tzatziki

Wat hebben we nodig:
Voor 2 personen

250 gram lams shoarma (of lamsreepjes zelf gekruid met shoarma kruiden)
4 pita broodjes
anderhalve komkommer
3 tomaten
200 gram spinazie (liefst wilde)
250 ml yoghurt
2 teentjes knoflook
2 eetlepels gehakte koriander
peper, zout
klein scheutje natuurazijn

Maak eerst de tzatziki, dan kan die vast intrekken.

Rasp een hele komkommer en doe de komkommer in een schone theedoek om het vocht eruit te knijpen. Wanneer het meeste vocht eruit is, doe in een kom. Voeg de yoghurt toe, de teentjes knoflook en de koriander. Goed mengen en laten rusten in de koelkast.

Doe de shoarma in een koekenpan of grillpan. Ik gebruik zelf geen bak product omdat het vlees al vet genoeg is.

Snijd ondertussen de halve komkommer en de tomaat in kleine stukjes. Doe in een bakje met een klein scheutje natuurazijn.

Doe de pita twee rondes in de broodrooster.

Doe de spinazie in een schaal en zet op tafel samen met de salsa en de tzatziki. Doe de shoarma op een bord of in een schaal en serveer. Wij zijn gewend om aan tafel je broodje aan te kleden met een fikse dot tzatziki, wat spinazie, wat salade en natuurlijk de lam shoarma.

Enjoy!

maandag 20 december 2010

Janson's Verleiding (Janson's Frestele)

Op het internet kom je veel recepten tegen voor Janson's verleiding. Het is een simpel gerecht, dat in dit jaargetijde heerlijk is. Na een aantal keer gemaakt te hebben, hebben we het recept een beetje verfijnd.

De kids vinden het ook lekker.

Wat hebben we nodig?

600 gram vastkokende aardappels in frieten gesneden
2 uien in ringen
2 blikjes ansjovis filets (deepsea MSC goedgekeurd) Als je niet van de kleine graatjes houdt, kun je de ansjovis filets vervangen door bijvoorbeeld sprot.
1 bekertje slagroom (ongeveer 250 ml)
1 ei
boter 50 gram
200 ml melk

Kook de aardappelen even voor. Doe een klein beetje van de boter in de pan en fruit de uien hierin.
Doe de melk in een steelpannetje en roer hier zachtjes het ei door. Voeg de slagroom toe. Het mengsel niet laten koken, maar alleen warm laten worden.

Vet de ovenschaal in met boter. Doe de helft van de aardappels in een ovenschaal en leg hier ruim ansjovis en ui overheen. Doe de rest van de aardappels er bovenop en dek af met een laag ansjovis filets en de rest van de uien.
Giet het melk mengsel er overheen en zet in een voorverwarmde oven zo'n 40 minuten op 200 graden.

Enjoy!

zaterdag 11 december 2010

Pasta met Gorgonzola Saus


Gorgonzola is een pittige blauw schimmel die lekker is op een crackertje of in een saus bij de pasta. In de supermarkt verkopen ze tegenwoordig ook Gorgonzola vermengt met Mascarpone, wat heel machtig, maar wel heel lekker is.

Dit gerecht wordt bereidt zonder vlees, maar je zou er heel goed stukjes biefstuk of gehakt aan toe kunnen voegen.

Wat hebben we nodig?

100 gram paddenstoelen naar keuze in kwarten
200 gram spinazie grof gehakt
225 gram pasta (bijvoorbeeld spaghetti)
3 eetlepels verse pesto
verse basilicum
handje pijnboompitten geroosterd
100 gram parmezaanse kaas
150 gram gorgonzola in blokjes
scheutje melk
bloem
1 teentje knoflook
peper, zout
olijfolie

Kook de pasta gaar in ruim water met een scheutje olijf olie of een half bouillon blokje.

Doe in een koekenpan of hapjespan een scheutje olijfolie en bak de paddenstoelen een minuut of 4. Voeg de spinazie toe en roerbak de spinazie totdat de spinazie geslonken is.

Doe de gorgonzola in een steelpannetje met een scheutje melk. Roer goed door met een garde. De gorgonzola smelt en de saus zal wat dikker zijn. Voeg wat zout en peper toe en het teentje knoflook. Is de saus te dun, voeg dan wat bloem toe, wel goed door roeren anders krijg je klontjes.

Doe in een bak de lepels pesto met ongeveer 3 lepels olijfolie. Rasp ongeveer 5 eetlepels Parmezaanse kaas in de bak en knip zo'n 10 blaadjes basilicum fijn boven de bak. Voeg een handje pijnboompitten toe.
Giet de pasta af en doe het in de bak. Meng de pasta met het pesto mengsel. Het door elkaar mengen gaat het makkelijkst met pasta bestek.

Doe een nestje pasta op een bord. Leg hierop een beetje van het spinazie paddenstoel mengsel en giet er een beetje gorgonzola saus over.

Eventueel kun je er nog wat verse peper overheen doen en een beetje Parmezaanse kaas.

Enjoy!

dinsdag 7 december 2010

You Say Tomato, I Say Tomahto

De zin "You say Tomato, I say Tomahto"komt uit een liedje van George and Ira Gershwin, uit 1937, genaamd "Let's Call the Whole Thing Off."

(Verse)
Things have come to a pretty pass,
Our romance is growing flat,
For you like this and the other
While I go for this and that.
Goodness knows what the end will be;
Oh, I don't know where I'm at...
It looks as if we two will never be one,
Something must be done.
(refrain)
You say eether and I say eyether,
You say neether and I say nyther;
Eether, eyether, neether, nyther,
Let's call the whole thing off!
You like potato and I like potahto,
You like tomato and I like tomahto;
Potato, potahto, tomato, tomahto!
Let's call the whole thing off!
But oh! If we call the whole thing off,
Then we must part.
And oh! If we ever part,
Then that might break my heart!
So, if you like pajamas and I like pajahmas,
I'll wear pajamas and give up pajahmas.
For we know we need each other,
So we better call the calling off off.
Let's call the whole thing off!
I couldn't resist. Engels is tenslotte mijn vakgebied.

De tomaat is een veelgebruikte groente. Mijn huishouden kan niet zonder tomaten. We hebben altijd meerdere soorten in huis. Cherry en Roma voor de sla en de pasta en mooie tros tomaten voor andere gerechten en salades.

Doorgaans maakt men tomaten soep met een bouillon en een paar tomaten, maar we kwamen erachter dat tomatensoep maken ook veel puurder kan.
En het is zo lekker. Gewoon tomaat met wat kruiden, beetje olie en een beetje balsamico smaakt puur en gezond. Je voelt de vitaminen zijn werk doen. Ook de kinderen vinden het heerlijk op een berg slangen (spaghetti). Je hoeft je dan geen zorgen te maken over hun groente inname.

Wat hebben we nodig voor zo'n 4 personen?

1,5 kg lekker rijpe smakelijke tomaten
2 grote rode paprika’s
3 knoflooktenen
3 takjes rozemarijn en of tijm
scheutje balsamico azijn
scheut olijfolie
zout en peper uit de molen

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de tomaten, verwijder de kroontjes, maar laat ze verder heel. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Ris de rozemarijn naalden van de takjes, pel en hak de knoflooktenen grof. Doe alles in een grote metalen braadslee en strooi er zout en peper over. Besprenkel met een scheutje balsamico en niet te zuinig met de olijfolie.

Hussel het een en ander door elkaar en plaats het een half uur in de warme oven en daarna zo'n 10 minuten onder de gril, totdat de paprika's en de tomaten een klein beetje geblakerd zijn. Pureer met een roerzeef de complete inhoud van de braadslee, inclusief het vocht zodat het een mooie, gladde soep is.

Enjoy!

zondag 5 december 2010

Witlof Schotel

Vroeger als klein meisje lustte ik geen witlof. Ik vond het bitter en snottig, maar sinds ik dit gerecht heb gegeten zo'n 20 jaar later vind ik het heerlijk. Vroeger was de witlof ook bitterder dan heden ten dage. Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder de harten eruit sneed omdat ze te bitter waren. En mijn eigen smaak is ook anders geworden.

Witlof is een typische wintergroente. Het wordt ook weleens omschreven als winter asperges.

Wat hebben we nodig:

4 grote stronken witlof
100 gram achterham
500 gram aardappels
scheutje melk
verse nootmuskaat
1 teentje knoflook
klontje boter
100 gram geraspte belegen kaas (Je kunt ook restjes kaas gebruiken, bijvoorbeeld blauw schimmel)
een klein beetje paneermeel voor de bovenkant

Kook de aardappels met het teentje knoflook en kook de witlof beetgaar. Stamp de aardappels wanneer ze gaar zijn met het klontje boter, een beetje nootmuskaat en een klein beetje melk. Je kunt het teentje knoflook gewoon mee stampen.

Doe de stronken witlof in een ovenschaal met een klein beetje kaas. Snijd de plakjes ham in repen en doe over de witlof. Voeg een klein scheutje melk toe met een klein beetje nootmuskaat.
Dek af met aardappelpuree en hierover de kaas en een beetje paneermeel. Doe ongeveer een half uur in de oven op 180 graden.

Enjoy!

woensdag 1 december 2010

Bomvol Groente Lasagna

Lasagna is een waardig gerecht. Het kost wat tijd om te maken, maar je eet er smakelijk van. Ook is dit een makkelijk gerecht om te maken wanneer je mensen te eten krijgt.

wat betekent het eigenlijk?

Hoewel lasagna een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland, waar "Lasanon" platte deegkoek betekent.

Mijn lasagna zit bomvol met groente. Het wordt wel bereid met gehakt, maar dat zou je er ook uit kunnen laten met zoveel groente.

Wat hebben we nodig?

Voor de saus:

400 gram rundergehakt
1 aubergine, in kleine stukjes
1 liter verse tomaten saus.
1 courgette, in kleine stukjes
halve prei, in halve ringen
4 wortels, in kleine stukjes
1 ui, in kwart ringen of kleine stukjes
1 theelepel oregano
1 theelepel basilicum (gedroogd)
1 teentje knoflook geperst
zout, peper
nootmuskaat

1 zakje bechamelsaus (of natuurlijk zelf gemaakt met bloem melk en nootmuskaat. De bechamelsaus moet dan ingedikt worden tot een stopverf achtige substantie)

voor de rest:

450 gram spinazie
2 rijpe vleestomaten, in dunne plakken
2 bolletjes buffel mozzarella, in plakken
10 blaadjes verse basilicum, gescheurd
100 gram vers geraspte belegen kaas
ongeveer 10 lasagna bladen (degene die je niet voor hoeft te koken. De appie heeft goede verse lasagna bladen in het koelvak)

We kunnen beginnen...

Bak het gehakt rul in een hoge koekenpan of hapjespan met een klein beetje nootmuskaat, peper en zout. Doe de groente (aubergine, courgette, ui, prei, wortel) erbij en roerbak de groente met het gehakt. Doe de kruiden erbij (oregano, knoflook, basilicum) en de tomatensaus. Laat dit geheel even pruttelen.

Pak een hoge pan en doe hier een cm water in. Prop zoveel mogelijk van de spinazie erin en schep regelmatig om totdat alle spinazie geslonken is. Laat uitlekken in een vergiet.

Ondertussen zijn de groenten redelijk gaar en kunnen we de bechamelsaus toevoegen aan de saus. Wanneer je een pakje hebt, doe dan de inhoud van het zakje in een steelpannetje met een klein laagje melk. Goed roeren met een garde. Het moet een dikke saus zijn. Het lijkt wel een beetje op stopverf, zeg maar. Doe dit mengsel bij de saus en roer de saus goed door. Je zult zien dat de saus dikker en gemengder wordt. De bechamelsaus verbindt alle ingrediënten en maakt de saus romiger.

Doe een klein laagje saus in een rechthoekige ovenschaal. Bedek de saus met lasagna bladeren. Doe hier weer een laagje saus op. Spreid hier de spinazie over uit en bedek weer met een laagje lasagna bladeren. Doe hier weer saus op en beleg met lasagna bladeren. Doe hierop de buffel mozarella en verdeel hierop de plakken tomaat en de basilicum blaadjes. Verspreid hierop de belegen kaas.

Verwarm een oven voor op 180 graden en doe de lasagna nog zo'n 40 minuten in de oven.

Enjoy!

Italiaanse Groente met of zonder Lamsworstjes uit de oven

Je hebt van die dagen dat je laat binnenkomt, zoals met die sneeuw van maandag. Je bent al druk geweest, de kinderen moeten nog eten en je moet zelf nog eten.

In zo'n geval eet ik vaak een broodje zelfgemaakte shoarma of falafal. Of ik maak deze Italiaanse schotel. Variërend met of zonder lamsworstjes, want die moet je maar net in huis hebben. Vega is deze schotel ook erg lekker. Je hebt ook geen vlees nodig met zoveel lekkere groente.

Goed...

Wat hebben we nodig?

Een ruime ovenschaal. Ik gebruik meestal zo'n braadslee achtige bak, waar normaal zo'n rooster bovenop zit. Hierin kunnen alle groenten lekker verspreid gaar worden.

1 aubergine, in brokken
1 courgette, in brokken
zo'n 20 cherry of roma tomaatjes, heel
1 rode ui in halve ringen
2 teentjes knoflook
1 eetlepel oregano
1 eetlepel tijm
1 eetlepel basilicum (verse is helemaal lekker)
peper, zout

En dus optioneel: lamsworstjes of iets als feta, maar het kan ook zonder. Wanneer ik geen lamsworstjes gebruik, dan doe ik er paddenstoelen in.

Doe alle groente in de ovenschaal en spreid ze goed uit. Snijd de knoflook in dunne plakjes en verdeel strategisch over de ovenschaal. Strooi de kruiden ook over de groente.

Leg de worstjes bovenop de groente.

Doe de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180 graden en laat het mengsel zo'n 30 minuten garen. Check de worstjes hierna even. De groenten zijn zeker klaar binnen 30 minuten, maar misschien hebben de worstjes nog even nodig.

Lekker met pasta met pesto, pita broodjes, Ciabatta, of gebakken aardappeltjes.

Met wat extra ketchup vinden de kinderen het ook heel lekker.

De volgende dag is het heerlijk in een salade of op een boterham.

Enjoy!