woensdag 27 april 2011

Dutch Breakfast Bagel

Die Ieren en Britten hebben het goed bekeken. Zij snappen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. In Nederland hebben we ook het gezegde:

Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een knecht

Het heeft niet zoveel zin om veel energie te eten voordat je naar bed gaat, dat heb je toch niet nodig, zelf eet ik pas mijn avond maaltijd rond half 9. Overdag kun je het veel beter gebruiken. Vroeger moesten ze wel veel ontbijten, toen moesten ze op het land werken en konden ze de energie goed gebruiken.
Door de weeks is het niet zo handig om deze logica aan te houden, dan is het al een achievement wanneer de kinderen hun boterham op hebben en hun thee op hebben en ook nog eens op tijd klaar zijn om op tijd op school te zijn, maar in het weekend is er tijd genoeg.

Toen ik in Ierland woonde verbaasde ik me erover dat ze hun hele ontbijt op een broodje eten. Grote halve stokbroden vol met ei, bacon, worstjes en zelfs bonen in tomatensaus verdwenen in die stokbroden, maar eigenlijk is dat heel slim. Het is een moderne variant van het Iers ontbijt. Breakfast to go, zeg maar.
Ieren eten in de avond veel minder, dan eten ze een boterham of wat frietjes, tea noemen ze deze maaltijd.

Nou is de Nederlander iets nuchterder over zijn ontbijt en moeten we toch een beetje aan onze cholesterol denken. Dus hierbij mijn Nederlandse versie.

Wat hebben we nodig voor 2 bagels?

2 bagels (plain of met sesam)
3 eieren
2 plakken lekkere ham (bijv. gebraden beenham)
roomkaas (bijv. Philadelphia) om de bagels mee te besmeren
olie of boter om het ei in te bakken
handjevol geraspte belegen kaas
3 eetlepels melk
peper, zout

Rooster de bagels in de broodrooster. Besmeer beide helften met roomkaas wanneer ze klaar zijn.
Doe de eieren, de melk en een klein beetje peper en zout in een kom of mok en klop los met een vork. Voeg de geraspte kaas toe en klop nogmaals los.
Doe een beetje olie of boter in de pan en doe het ei in de pan wanneer de pan heet is. Om het ei aan de bovenkant alvast te laten stollen kun je er een deksel op doen. Draai het ei om wanneer de onderkant klaar is.

Leg een plak ham op de bagel en daarboven op de helft van het ei. Leg de bovenkant op de bagel en snijd de bagel doormidden.

Zelf doe ik er nog een beetje HP saus op, maar een beetje ketchup of curry kan natuurlijk ook prima.

Enjoy!

zaterdag 23 april 2011

eat less, move more

Ik moet er nu echt aan geloven; Ik moet echt gaan afvallen en niet een beetje, maar stiekem een beetje boel.

Nu heb ik veel dingen geprobeerd in mijn leven om af te vallen, maar het is allemaal niets voor mij, behalve toen ik bij de diëtiste kwam en ik erachter kwam dat ik best nog wel veel mag eten. Van haar kreeg ik een lijst met 3 rijtjes; wat ik wel mag eten, wat ik met mate mag eten en wat ik echt zou moeten laten staan. Deze lijst was heel verhelderend (Ik zal hem binnenkort op mijn blog zetten) en op de langere termijn is dit ook zeker waar ik naartoe moet, maar er moeten niet een paar kilootjes af, maar een heleboel. Dit vraagt om strenge maatregelen.

Een wijze man heeft ooit tegen me gezegd dat wanneer je wilt afvallen je maar 1 ding hoeft te onthouden: Eat less, move more. Tot op zekere hoogte is dit ook zeker zo, maar je moet er wel een weg in vinden. Je kunt niet ineens ophouden met eten, dan is de verleiding te groot om ermee op te houden.

Voorgaande jaren hebben we weleens in de eerste periode van het nieuwe jaar een groente en fruit dieet gedaan. Dit houdt in dat je de hele dag fruit eet en in de avond een kopje bouillon om het zout gehalte op pijl te houden. Hierna ga je smaken en eten weer waarderen na de overvloedige december maand. Deze week zorgt er altijd voor dat je meer geniet van minder, dus sinds deze week ben ik eerst begonnen met een groente en fruit week, gaandeweg kan ik steeds meer elementen toevoegen aan mijn dieet en blijf ik steken op de box die mijn diëtiste me heeft aangeraden (en hopelijk heeft dit effect op mijn lijn). Ook ga ik meerdere malen naar de sportschool en ben ik van plan om weer te gaan dansen om zo ook aan mijn conditie te werken.

Wat houdt dit nou in:

Ik eet alle groente en fruit in alle vormen, maar geen aardappels. De enige uitzondering is een klein beetje olijfolie om de soep enzo te maken, of een heel klein beetje yoghurt om de salades te maken. Ook is het kleine drupje melk in mijn thee echt een noodzaak.

Deze week zag er zo uit:

Als ontbijt eet ik 1 kom fruitsalade, lunch is 1 kom verse tomaten soep (zie blog) of pompoensoep (zie blog), als avondeten neem ik een of twee kommen soep met een bakje salade of gegrilde groente uit de oven (courgette en aubergine uit de oven met tomaatjes, zie blog)

Tussendoor mag ik snacks als radijsjes, worteltjes, bleekselderij, maar ook bijvoorbeeld een vruchtenijsje zelf gemaakt van vruchten pulp.

In het weekend eet ik asperges als avond maaltijd.

Ik merk dat de afwisseling ervoor zorgt dat ik het goed volhoud. Het voelt goed. Uiteraard krijg ik wel sneller honger, maar als de week vordert wordt het steeds minder en uiteindelijk kan ik op gezette tijden eten. En ik kan mijn maaltijd zo lekker maken als ik zelf wil. Ik kan vruchten eten die ik normaal nooit eet, de meest geweldige salades fabriceren.

Het snacken heb ik wel echt nodig tussendoor en ook verschillende smaken, zowel hartig als zoet.
Op de foto zie je links, gedroogde groente en rechts, gedroogd fruit. De gedroogde groente zijn lekker als hartige snacks tussendoor en bevatten nog steeds hun vitaminen en bouwstoffen door de vries droog techniek die gebruikt is. In deze mix zitten: pompoen, wortel, sperzieboon, zoete bataat, radijs, appel.
De andere mix is een vruchten mix. Allemaal kleine stukjes fruit (rozijn, aardbei, papaya, limoen, citroen, abrikoos, cranberry, enz) in kleine blokjes gesneden. Het is heel handig om tussendoor te snoepen. Ik heb ze gekocht bij de biologische kraam op de weekmarkt en ik ben er echt heel blij mee. Zelfs mijn kinderen snoepen met mij mee. Ook zijn ze lekker als aanvulling in de salade of in de fruit salade om het net even iets meer knapperig te maken.

Het enige nadeel dat ik ondervonden heb aan deze vorm van lijnen is het omgaan met de rest van de wereld. Ik wil ook een glaasje wijn in de tuin samen met mijn man. Ik wil ook dat crackertje met stilton gedrenkt in port (paas traditie). Ik wil ook die aardbeien met slagroom, maar dan neem ik nog maar mokkend een paar groente chippies en komt alles weer goed.

Binnenkort weer een recept. Waarschijnlijk eentje met groente of fruit ;-)

Fijne Pasen!

zaterdag 16 april 2011

Asperges!

Asperges, Asperges, Asperges, Asperges.

Ieder jaar verheug ik me weer op deze tijd van het jaar. Ik ben wat aan de vroege kant, want het asperge seizoen begint officieel pas eind april en duurt tot ongeveer 24 juni. Gedurende deze periode eten wij zo'n twee keer per week asperges. Mijn betere helft maakt de aller lekkerste asperges

Asperges, het witte goud worden ze ook wel genoemd, hebben een verfijnde smaak. Beter bekend zijn ze door de geur die in de urine zit na het nuttigen van de asperges. Dit komt door een zwavelachtige stof die in de asperges zit.

Noem me ouderwets, maar ik vind dat witte asperges niet verwerkt moeten worden in taarten, salades, of quiches. Witte asperges dienen genuttigd te worden in twee vormen; de eerste dag geserveerd met ei, ham, en boter en de tweede dag als soep met brood. De groene asperges, daar ben ik iets makkelijker in. Die mogen ook in de pasta of in een salade, maar de witte ben ik heel strikt in.

Asperges hebben weinig calorieën, maar veel vitamines en mineralen. Verder wordt beweerd dat asperges een gunstige werking hebben op de urinewegen, zijn bloedzuiverend en er wordt zelfs beweerd dat asperges gunstig zijn voor het helpen bij afvallen.

Meer hierover op de site:

http://www.aspergedorp.nl/medicinalewerking.htm

Goed. Wat hebben we nodig voor 2 personen?

1 pond asperges (klasse A ongeschild)
3 eieren
25 gram roomboter + extra boter voor in het kookvocht
verse peterselie
1 ons ham
water om in te koken
1 dessert lepel suiker
peper, zout

schil de asperges met een dunschiller. Wees zorgvuldig met schillen, niet goed geschilde asperges smaken echt minder lekker.
Een pasta pan of asperge pan is het beste. Hier zit een mandje in waarmee je gemakkelijk de asperges kunt koken.

Haal het mandje uit de pan en vul de pan tot driekwart met water. Doe een klontje boter, het schepje suiker en de asperge schillen in het water. Hang het mandje er weer in en breng het water aan de kook. Doe de geschilde asperges in het mandje wanneer het water kookt. Laat de asperges 7 minuten koken en doe dan de eieren bij de asperges in de pan. Kook nog 7 minuten en laat dan de eieren schrikken in koud water. De asperges zijn nu ook klaar.

Snijd de ham in kleine stukjes en doe in een schaaltje. Doe hierbij de gekookte eieren en prak de eieren in kleine stukjes. Doe hier 25 gram roomboter bij en knip wat verse peterselie naar smaak erdoor en voeg wat verse zwarte peper en eventueel wat zout.

Verdeel de asperges over twee borden. Drapeer hier wat van het eimengsel overheen.

Serveer met aardappelpuree of met gebakken aardappels.

Wij maken de tweede dag altijd soep van de restjes.

Laat het kookvocht van de asperges inkoken tot de helft en voeg de restjes van het eimengsel en van de aardappelpuree toe.

Heerlijk met vers gebakken brood.

Enjoy!

zaterdag 9 april 2011

Rabarber Chutney

Rabarber, rabarber, rabarber, mijn betere helft wordt er gek van. Ik heb me ook een beetje laten gaan dit jaar. Naast de rabarber aardbeien crumble, rabarber compote, rabarber likeur, heb ik nu ook twee soorten rabarber chutney gemaakt. Eentje moet nog 3 maanden intrekken en de andere staat op de foto.
Hij is erg lekker, al zeg ik het zelf. Ik heb hem al geproefd op een boterham met kaas, bij vlees en op een broodje met ei. Uiteraard is hij ook lekker met een paar papadums bij de Indiase maaltijd. Hij is dus nu al tot veelzijdig bijgerecht verklaard.

Wat hebben we nodig voor ongeveer 3 potten?

500 gram rabarber, kleine stukjes
1 moesappel, kleine stukjes
3 uien, gesnipperd
verse gember, stukje ongeveer 5 cm fijngesneden
handjevol rozijnen
200 gram basterdsuiker
2 dl rode wijn azijn
1 theelepel kaneel
4 kruidnagels fijngemaakt
1/2 theelepel nootmuskaat
versgemalen peper
theelepel zout

Doe alles in een hoge pan en laat het zo'n 20 minuten koken. Roer onderwijl goed door, zodat de appel en de rabarber oplossen.

Spoel 3 jampotten met kokend water. Doe de chutney warm in de potten, deksel erop. Zet de potten op de deksel om af te koelen.

Enjoy!

vrijdag 8 april 2011

Pittige Kool

Ik vind het heerlijk om in kookboeken en op internet te snuffelen naar nieuwe gerechten. Dit recept kwam ik tegen in een boek over India, dat ik gekocht had in de bibliotheek.

Toen ik het gemaakt had, kwamen we tot de conclusie dat het een soort van pittige atjar was. Het is een basis gerecht. Je kunt er eindeloos mee variëren. Je kunt er azijn bij doen en het atjar noemen. Je kunt er rozijntjes door doen en het een pittige kool salade noemen. Of je serveert het als groente met vlees en rijst en noemt het een vorm van nasi (zo hebben wij het gegeten).

Wat hebben we nodig?

een halve witte kool, geraspt of fijn gesneden
2 wortels, fijngeraspt
1 ui in halve ringen
2 theelepels komijnzaad
4 rode pepertjes (of gedroogde), fijngehakt
boter om in te braden
sap van een citroen

Doe de boter in een grote pan, ik heb hiervoor een soeppan gebruikt. Doe het komijnzaad in de pan wanneer de boter gesmolten is.
Voeg de ui toe en de pepertjes. Laat dit even een paar minuten roerbakken. Voeg de kool en de wortel toe en laat zo'n 3 minuten roerbakken. Voeg het citroensap toe en roerbak nog zo'n 3 minuten.

Wij hebben er varkensvlees met Ras el hanout bij gegeten en zilvervliesrijst.

Enjoy!

zondag 3 april 2011

Paddenstoelen met Roomsaus en Rosti

Goede paddenstoelen zijn net zo, al dan niet, lekkerder dan een goed bereide biefstuk. Je hebt geen vlees nodig om een goede maaltijd te eten.
Begrijp me niet verkeerd. Een goede verantwoorde biefstuk sla ik niet af, in tegendeel, maar wanneer ik moet kiezen tussen paddenstoelen en een biefstuk, dan vind ik het lastig om te kiezen.

Paddenstoelen zijn er in alle soorten en smaken. Er zijn er zelfs die naar rood vlees smaken.
Er is heel veel informatie op internet over paddenstoelen. Wikipedia heeft een goede lijst

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_eetbare_paddenstoelen


En daarnaast. Als we allemaal 1 vleesmaaltijd minder eten in de week, zijn we nog milieubewust bezig ook.

Wat hebben we nodig voor 2 personen?

300 gram paddenstoelen
8 rosti's
50 gram bloem
50 gram boter voor de saus + boter om in te bakken (roomboter)
200 ml groentebouillon
1 eetlepel (ongeveer) verse peterselie
peper, zout
1 teentje knoflook

gemengde sla naar keuze voor erbij

Ik maak meestal eerst de saus, zodat die nog een beetje kan intrekken en later alleen verwarmd hoeft te worden.

Doe 50 gram boter in een steelpannetje en laat smelten. Haal van het vuur af en roer de bloem met de garde erdoor. Je krijgt nu een soort kruimeldeeg in de pan. Zorg dat je de bouiilon warm hebt klaarstaan en roer dit er doorheen scheutje voor scheutje, zodat het niet gaat klonteren. Roer stevig door met de garde totdat je een gladde saus krijgt (dit noemen ze een roux). Zet de pan op een laag pitje terwijl je de saus op smaak brengt met een beetje peper, zout, teentje knoflook en de verse peterselie. Laat dit rustig op een zacht pitje staan terwijl je de rest klaarmaakt. Je kunt er eventueel een warmhoudplaatje onder doen.

Doe een klontje boter in een grillpan en bak de paddenstoelen. Breng op smaak met een beetje peper. Doe een klontje boter in een koekenpan en bak de rosti's om en om goudbruin.

Serveer met een salade of met een groene groente als groene asperges of spruitjes.
Je kunt de rosti's uiteraard vervangen door iets anders als bijvoorbeeld frietjes of spicy wedges.

Enjoy!

Turks Brood met Rosbief

Normaal gesproken ben ik zeer tevreden over de "La Place", maar de liefde is vanaf deze week een beetje bekoeld. Al sinds ik er voor het eerst ging eten was ik zeer onder de indruk van de salade bar, die rijk gevuld was met verse en gezonde producten, waar ik regelmatig inspiratie en ideeën opdeed voor mijn eigen salades. Ook omdat de "la Place"zich met verve inzette voor duurzaam en biologische producten. Naar mijn idee waren ze hier echt een voorloper in.

Ook de broodjes die je buiten kunt kopen waren een eye-opener. Al jaren is de klassieker met roomkaas een recept voor een goede lunch. Ook de focaccia met zalm en de bruine broodjes met gegrilde kip en tauge waren een goed alternatief voor het zelf smeren van boterhammen om mee te nemen naar mijn werk en met veel liefde offerde ik mijn lunchpauze op om even naar de "La Place" te lopen voor een heerlijke boterham.

Het werd al een tijdje geleden wat minder, maar ik wilde het niet zien. Ik keek nog teveel door een roze bril. Het was vast een nieuwe medewerker die ervoor gezorgd had dat mijn broodje met kip en tauge helemaal doordrenkt was met slasaus, zodat ik het broodje een uur later nog proefde.

Deze week werd het hoogtepunt bereikt en viel de roze bril in duigen.
Ik heb een traditie om voor mijn verjaardag altijd even te gaan shoppen. Meestal kom ik dan thuis met een mooie nieuwe ovenschaal of een tajine. Ik besloot om mijn lunch te genieten bij de "La Place". Toen ik binnen kwam was de salade bar gehalveerd en ik kon kiezen uit komkommer en witlof. Dan maar een broodje proberen. Ook daar was alles uitgedund. Ik keek op de klok of ik misschien op een heel raar tijdstip ging lunchen, maar dit was niet het geval.

De broodjes waar ik uit kon kiezen waren een focaccia met eiersalade, de klassieker met roomkaas, een broodje uit de oven met ham en kaas en een broodje rosbief. Ik besloot een broodje rosbief te nemen.

Bij de kassa schrok ik wel een beetje. Ik moest bijna 5 euro betalen voor een broodje met een plakje rosbief en een beetje mayonaise. Het broodje zelf was te vet om in mijn handen vast te houden. Ik moest een servet gebruiken om mijn broodje vast te houden, dat vond ik al een beetje gek. De smaak van de rosbief viel helemaal weg door deze vettigheid en nog meer door de mayonaise die erop zat (was op zich niet nodig geweest, het broodje was al vet genoeg).

Mijn conclusie is, dat ik dit zelf zoveel beter kan en dat de "La Place" in mijn ogen weer terug moet naar de basis. De focus op duurzaam is goed en ze hebben goede producten van eerlijke handelaren, maar de combinatie van de producten kan absoluut beter op elkaar afgestemd worden.

Ik wil mijn oude "La Place" terug!

Hoe zou ik het zelf dan gedaan hebben? Ik zal het u vertellen.

Wat hebben we nodig voor twee broodjes?

Turks brood
1 ons Rosbief in dunne plakken
6 zongedroogde tomaatjes
een pluk sla, bij voorkeur rucola
verse pesto
mierikswortel
een theelepel verse Parmezaanse kaas
peper en zout

Pesto is heel makkelijk zelf te maken, maar als je het koopt kijk dan goed naar de ingrediënten. Er zijn hele goede potjes pesto te koop met alleen maar basilicum, Parmezaanse kaas en olijfolie. Meer heeft een pesto niet nodig.

Snijd het Turks brood in vier stukken. Leg twee stukken in de koelkast en de andere twee stukken gebruiken we. Wanneer het Turks brood al wat ouder is, kun je het even kort roosteren.

Smeer een dunne laag mierikswortel op de onderste helft van het broodje en een klein laagje pesto op de bovenste helft.
Mierikswortel zorgt ervoor dat de pure vleessmaak van de rosbief geaccentueerd wordt. Teveel mierikswortel maakt het te pittig, doe je te weinig dan proef je niets.

Doe een plukje sla op de onderste helft en drapeer hier twee grote plakken rosbief op. Leg drie zongedroogde tomaten op de rosbief en breng op smaak met een klein beetje zout en vers gemalen peper. Rasp een klein beetje Parmezaanse kaas over het broodje. Doe de bovenkant op het broodje en serveer.

Je kunt er eventueel nog wat geroosterde pijnboompitjes en een klein druppeltje olijfolie overheen doen.

Enjoy!

zaterdag 2 april 2011

Lente Lam

Wat was het een heerlijke zonnige dag gisteren. Je kon bijna het gras en de bloemen zien groeien, zo vruchtbaar was het. Heerlijk al dat groen.

We hadden nog een biologische lamsrack in de vriezer en nog wat biologische lamskoteletten. Wanneer je op internet gaat speuren naar recepten voor lamsrack kom je voornamelijk recepten tegen met munt of met sinaasappel, of de standaard honing tijm saus, maar ik wil weleens wat anders. Iets puurs. Uiteindelijk is het een mix geworden van limoen en rozemarijn. De lamsrack hebben we in stukjes gesneden, dan krijg je kleine koteletjes.

Wat hebben we nodig?

1 lamsrack en 2 koteletten
3 eetlepels verse rozemarijn
rasp van 1 limoen
sap van hele limoen
2 teentjes knoflook
handje peperkorrels
flinke scheut olijfolie

Doe de rozemarijn, limoen rasp, limoensap, knoflook, peperkorrels en een flinke scheut olijfolie in een vijzel en maal alles tot een heerlijk smeuïge marinade. Smeer de lamsrack koteletjes en de grote koteletten in met dit mengsel. Doe ze in een schaal en laat ze even rusten in de koelkast.

Het allerlekkerste is om ze even dicht te schroeien op de barbecue, maar in de grillpan of onder de gril kan ook prima.
Ze hebben geen bakproduct meer nodig, want er zit al genoeg olijfolie in de marinade. Bak de mini koteletjes en de gewone koteletjes 4 minuten aan de ene kant en 3 minuten aan de andere kant. leg ze in een schaal en dek af met aluminium folie tot het moment van opdienen.

Heerlijk met tzatziki en frietjes.

Enjoy!