zondag 26 augustus 2012

Het mysterie van de gevonden courgette

"Op vrijdag 24 augustus in het jaar 2012 is een onverwachte courgette opgedoken in L. De courgette is overwegend groen, aan de brede zijde iets gelig en heeft een kromming aan de onderkant. Het bewuste object is achtergelaten op een bankje vlak bij de voordeur van het huis van H. te L. en werd zo rond half 1 vandaag gevonden door de bewoner van het bewuste pand.

de bewoner: "Toen ik thuiskwam van mijn werk zag ik de bewuste courgette op het bankje naast mijn voordeur liggen. Het was niet de eerste keer dat dit gebeurde. Het is me al eens eerder overkomen dat ik een grote courgette voor mijn deur vind. Meestal is het wel duidelijk wie hem daar heeft neergelegd, maar er lag geen briefje of zo bij."

Naar de dader word nog gezocht. Er zijn wel aanwijzingen wie dit gedaan zou kunnen hebben.

Vooralsnog maakt de courgette het best en zal door de bewoner van het pand zorgvuldig in de pan gehakt worden."

Ik heb wel een idee van wie de courgette is. Volgens mij heeft mijn buurvrouw de courgette er neer gelegd, maar het blijft gek dat je thuiskomt en er ineens een mega courgette op je ligt te wachten. Nou moest ik nog courgette jam maken, dus dat komt wel mooi uit.

4 recepten met courgette: Courgette brood met citroen, courgette cake (aangepast), hartige taart met gehakt, courgette en geitenkaas, courgette jam

 (1 nieuw recept en 3 oude bekende)

Courgette brood met citroen uit de brood bak machine:

Wat hebben we nodig voor 1 brood


500 gram volkoren meel
150 gram courgette
Geraspte schil van 1 citroen
2 eetl. gehakte oregano (vers)
1 theel. poedersuiker
2 theel. zout
1,5 theel.gist
2 eetl. olijfolie
2 dl water
Versgemalen zwarte peper

Rasp de courgette fijn, dep de courgette een beetje droog met keukenpapier.
Doe de courgette, koud water, olijfolie, citroenrasp en oregano in het broodbakblik, Strooi het meel erover en daarna de suiker, het zout en wat peper. Maak in het midden een kuiltje voor de gist. Bak op programma voor bruinbrood, korstkleur middel.

Het enige nadeel van dit brood is dat je door de citroen jezelf beperkt in het beleg dat je erop kunt doen. Verder is het een smakelijk brood.

Enjoy!

courgette cake

Wat hebben we nodig?

2 sjalotjes, gesnipperd
2 teen knoflook, fijngesneden of gepoft
100 ml zonnebloemolie of olijfolie. Plus extra voor het invetten.
3 eetlepels provinciaalse kruiden (bijv. rozemarijn, tijm, salie, oregano, basilicum). Bij voorkeur vers gehakt
4 eieren
75ml karnemelk
300 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram courgette geraspt.
peper, zout

Verwarm de oven voor op 185 graden. Vet een cakevorm in en bestuif dun met bloem.

Bak 1 ui met de tenen knoflook zachtjes in 1 el olie totdat de sjalotjes zacht is. Voeg de provinciaalse kruiden en snufje peper toe en bak nog 1 minuut.

Klop de eieren luchtig door. Roer de karnemelk erdoor samen met een theelepel zout. Spatel het bakmeel er luchtig door. Voeg 100 ml olie, de courgette en het ui mengsel en schep gelijkmatig om.

Doe het mengsel in het cakeblik en bak de cake in ongeveer 60 minuten goudbruin. De cake is gaar, wanneer je er een mes/breinaald insteekt en deze komt er schoon uit.

De smaak van tomaat is heel geschikt bij dit gerecht. Je kunt de cake serveren met een tomaten chutney of tomaten salsa. Ook kun je plakjes van de cake in de oven leggen met plakjes tomaat en kaas erop.

Je kunt het ook in de brood bak machine doen en het programma voor witbrood selecteren.

Dit recept is een aanpassing van het recept dat al op dit blog staat
( http://hurmiesthoughtforfood.blogspot.nl/2010/10/courgette-cake.html )

Enjoy!

Hartige taart met gehakt, courgette en geitenkaas

Wat hebben we nodig?

250 gram gehakt
1 ui
2 gemiddeld grote courgettes
100 gram zachte geitenkaas (chevre)
100 gram belegen kaas
6 plakken bladerdeeg
3 eieren
1 teentje knoflook
boter om in te vetten
zout
nootmuskaat
peper

Bak het gehakt in een braadpan zonder boter in de pan toe te voegen. Voeg hier de ui in halve ringen aan toe. Bak het rul. Voeg zout, nootmuskaat, teentje knoflook, en peper toe. Laat het vocht zoveel mogelijk verdampen.

Vet een lage ovenschaal in met boter. Bekleed met de bladerdeeg, tot ongeveer een cm onder de rand. Plak de lappen deeg goed aan elkaar.

Doe eerst de belegen kaas in de ovenschaal op de bodem en leg hierover het gehakt. Leg daarover een laag courgette in hele dunne plakken gesneden. Verkruimel hierover de zachte geitenkaas en vervolg met een laag courgette plakjes.

Klop de eieren in een bak. Doe hierin nog een beetje peper en zout. Giet dit mengsel over de taart.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de taart in 30 minuten totdat de randen van het bladerdeeg bruin kleuren.

De taart is zowel warm als koud zeer appetijtelijk.

Dit recept staat reeds op het blog
( http://hurmiesthoughtforfood.blogspot.nl/2010/08/hartige-taart-met-gehakt-courgette-en.html )

Enjoy!

courgette jam

wat hebben we nodig?

1 kg courgette
sap van 1 sinaasappel
sap van 2 citroenen
schil van 1 citroen
500 gram gelei suiker speciaal (minder zoet)

Rasp de courgette fijn en doe in een ruime pan. Doe de gelei suiker, en het sap en de schil erbij.

Laat dit geheel zo'n 20 minuten pruttelen.
Je kunt de jam zo laten of je kunt ervoor kiezen om de jam fijn te maken met de staafmixer.

Pak 4 schone jampotten en doe hier de jam in. Zet de pot op z'n kop in de kast, zo blijft de jam goed.

Dit recept is een van de favorieten op mijn blog en te koop op de streekmarkt en de Kraaybeekerhof in Driebergen.
(http://hurmiesthoughtforfood.blogspot.nl/2010/08/courgette-jam.html)

Enjoy!

2 opmerkingen:

  1. Ik geef haar vaak taart, jam of iets anders dat ik uitgeprobeerd heb, maar ik heb wel geluk met zo'n buurvrouw.

    Trouwens, de hele straat mag niet klagen. Het gebeurt regelmatig dat ik muffins of cakejes rond laat brengen door de kinderen, die er dan weer snoepjes voor terug krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen