dinsdag 23 oktober 2012

Nacho Goodness

Toen we op vakantie waren op texel hadden we na een stevige vliegertocht ontzettende trek. Zoals gebruikelijk zetelde we ons in de comfortabele zitbanken bij onze favoriete strandtent en bestelden Skuumkoppe voor de grote mensen en thee voor de kleine mensen. Ook wilden we wat eten. Het was tenslotte al lunchtijd geweest, het avondmaal kroop langzamerhand dichterbij en het was tijd voor een snack.
Zo bestelden we drie schalen met nacho's. Heerlijk was het! En het fijne was dat ze alle ingredienten een beetje los verdeeld hadden over het bord, dus als je niet van vlees hield, dan draaide de plaat om naar de groente. Hield je niet van knoflook, dan nam je de sour cream. Wat een fijn idee. Het is zeker geen nieuw idee, maar het was wel de eerste keer dat ik een plateau proefde waarbij alle smaken in balans waren en alle nacho's nog knapperden, maar toch warm uit de oven kwamen. Vaak doe je de nacho's in de oven en dan worden ze zacht door het vet in de kaas.

Dit is echt zo'n gerecht waarbij je een schaal op tafel zet, iedereen een vork geeft en lekker aan het prikken slaat. Comfort sharing food wil ik het graag noemen.

Wat hebben we nodig voor een plaat voor 4 personen?

500 gram gehakt.
4 eetlepels Chili seasoning (zie recept onderaan de lijst)
1 blik kidney bonen
1 blik mais
1 ui gesnipperd
1 tomaat in stukjes
1 rode paprika in stukjes
halve komkommer in stukjes
halve ijsbergsla in stukjes/reepjes
3 eetlepels tomato relish (Taragh Food Company) of maak het zelf. Zie recept onderaan recept.
125 gram sour cream
200 gram geraspte belegen of oude kaas
ongeveer 5 galapeno pepers in ringetjes (of uit pot)
1 zak nacho chips
cayenne peper
eventueel verse koriander, gehakt

Voor de guacamole:
2 avocado's
125 gram sour cream
peper, zout
1 teentje knoflook, geperst
sap van een halve citroen

Maak de guacamole eerst, dan kan deze even intrekken. Ontpit de avocado's en doe het vruchtvlees in een keukenmachine en maak fijn of in een schaal en prak fijn met een vork. Voeg de andere ingredienten toe en maak fijn tot een bijna gladde moes. Zet in de koelkast.

Doe het gehakt in de pan zonder braadproduct en bak rul samen met de chili seasoning.
Pak een grote ovenschaal. Bij voorkeur een lage maar wel ruime rechthoekige ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg het gehakt aan 1 kant van de ovenschaal, zodat het de halve ovenschaal bedekt. Strooi hierover, maar voor de helft over het gehakt en voor de helft over een leeg stuk (dakpansgewijs bijna) de kidneybeans. Bekijk zelf wat je lekker vind, wil je het allemaal door elkaar dan zou ik dat vooral doen.
Bedek de andere kant van het gehakt met de ui, tomaat, mais, galapeno pepers en paprika. Bedek een gedeelte met de tomato relish.
Strooi hierover een kwart van de kaas en zet zo'n 20 minuten in de oven.

Doe de ijsbergsla in een slakom samen met de komkommer. Eventueel zou je hier ook nog ananas aan toe kunnen voegen.

Wanneer de oven schotel klaar is, haal hem dan uit de oven en verdeel de nacho chips erover. Bestrooi met de rest van de kaas en zet de schotel nog 10 minuten onder de gril.

Haal de ovenschotel eruit en verdeel de guacamole en de sour cream over de schotel. Bestrooi eventueel met verse koriander en bestrooi de sour cream met cayenne peper.

Zet op tafel en serveer met de sla.

Enjoy!

Chili seasoning:
Zorg dat je een grote pot hebt om dit in te doen. Dit mengsel blijf lang goed en je hoeft het maar 1 keer te mixen om vaker te gebruiken.

1 eetlepel basilicum gedroogd
1 eetlepel uien poeder
4 eetlepels chili poeder
2 theelepels komijn poeder
1 eetlepel cayenne peper
1 eetlepel knoflook poeder
2 eetlepels suiker
2 eetlepels bloem
2 theelepels zwarte peper.

Tomato relish:

Een van de producten die ik verkoop op de streekmarkt. Misschien wel beter bekend als de dipsaus bij taco's en dorito's, maar heel makkelijk zelf te maken.


1 ui, in kleine stukjes
1 teentje knoflook
1 Spaanse peper
800 gram tomaten, in kleine stukjes
200 ml natuurazijn
200 gram rietsuiker
Zout, peper
30 gram kappertjes
30 gram augurken, in kleine stukjes
Handvol verse koriander

Doe de tomaten in een hoge pan. Bij voorkeur een braadpan. Laat ze zacht worden. Voeg de uien, de peper en de knoflook toe. Laat dit op middelhoog vuur zo´n 10 minuten zacht worden.

Voeg de azijn en suiker toe, roer door en laat het geheel op een heel zacht pitje 20 minuten pruttelen, terwijl je het af en toe door roert anders gaat het aanbakken.

Wanneer het de stevigheid heeft van jam, zet het vuur dan uit. Roer de kappertjes en de augurk erdoor en doe in schone potten. Geeft ongeveer 4 appelmoes potjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten