donderdag 26 januari 2012

The Life of a Bagel (a dedication to)


Mijn favoriete broodje is de bagel. Hier kun je me altijd gelukkig mee maken. Helemaal wanneer er ook nog eens mijn favoriete toppings op zitten en daar is veel keuze in, want ik vind heel veel dingen lekker op een bagel. Voor iedere "mood" is er wel een bagel topping te verzinnen; een breakfast bagel voor ontbijt, een lichte lunch bagel, een "quicky" bagel met een kopje soep voor een snelle avond maaltijd.

Nee. Ik wil niet iedere dag bagels eten, want dan wordt het gewoon en het moet wel een bijzonder iets blijven. Iedere dag frietjes of pannenkoeken is ook niet lekker. Ik eet nu gemiddeld 1 bagel per week. Ik heb ze wel altijd in de kast liggen voor als ik spontaan zin heb in een bagel en binnenkort zal ik ze vast ook zelf gaan maken, want zo moeilijk kan het niet zijn om ze zelf te maken.

Bagels hebben me altijd geïntrigeerd. Ze lijken op hartige doughnuts en zien er in de winkels altijd hetzelfde uit. En wat voor nut heeft dat gat in het midden?

Een van de eerste vermeldingen in de geschiedenis komt uit 1610. Het woord Bajgiel werd genoemd in de Community regulations van de stad Krakow en vermeldde dat deze cadeau werd gedaan aan kraamvrouwen, vrouwen die kortgeleden zijn bevallen van een kind.

In de laatste helft van de 16de en het begin van de 17de eeuw werd de bajgiel toegevoegd aan het Poolse dieet.
Door lange omzwervingen kwam de bagel door Joodse imigranten in Amerika terecht en werd het toegevoegd aan het Amerikaanse dieet. De meest bekende bagel is de salmon and cream cheese bagel, ook wel lox and schmear genoemd in de Amerikaans Joodse keuken.

Het gat in de bagel zit erin, zodat je de bagel na het koken aan een koord kan rijgen en zo kan laten drogen voordat ze de oven in gaan.

Een van de plekken waar je legio mogelijkheden hebt voor een goedgevulde bagel is The Bagel Factory, maar mensen die niet goed kunnen kiezen kunnen hier beter niet naar toe gaan. Je hebt bagels met maanzaad, sesamzaad, zonder zaad, met rozijnen, met honing, meergranen, mindergranen, pompoenpitten, zongedroogde tomaat, cheese and onion, noem maar op. Alles wat je in brood kunt stoppen, kun je ook in bagels stoppen.

En dan heb je alleen nog maar de basis, want er moet ook nog iets op.

1. Mijn favoriete bagel is een aangepaste stars & stripes versie:

Rooster een sesame seed bagel op een grilplaat (of in de oven, of in de broodrooster, enz. ). Besmeer de onderkant met guacamole en de bovenkant met roomkaas. Beleg de onderkant eerst met blaadjes spinazie. Daarbovenop een plakje kalkoenfilet, dan twee reepjes streaky bacon, 3 plakjes komkommer, eventueel tomaat. De bovenkant erop en even doormidden snijden.

2. Maar ook een breakfast bagel:

Rooster een bagel en besmeer beide kanten met roomkaas. Bak een plak bacon in de pan. Kluts een eitje met een drupje melk, zout en peper en giet over de bacon. Leg er een dikke plak belegen kaas op en laat het ei stollen. Leg op de bagel. Bovenkant erop. Even doorsnijden. Eet smakelijk.

3. Of een hartige bagel met blauwe kaas:

Rooster een bagel en besmeer de helften met roomkaas. Doe op de onderkant een paar blaadjes wilde spinazie. Leg hierbovenop twee dikke plakken blauwschimmel kaas, 3 plakjes komkommer en doe de bovenkant er weer op. Even doormidden snijden en eet smakelijk.

3. En natuurlijk een tuna melt:

Rooster een bagel en besmeer de beide helften met een beetje mayonaise. Doe een paar blaadjes spinazie op de onderste helft een ruime laag tonijn uit blik (msc) een dikke plak belegen kaas. Leg dit 10 minuten onder de gril of doe de bovenkant erop en leg op de grillplaat. Even doorsnijden en eet smakelijk.

4. Mexican Tuna melt

Je kunt er ook een mexican tuna melt van maken door op de tonijn wat reepjes paprika, wat mais en wat schijfjes galapeno peper erop te leggen. Beleg dan ook de bovenkant van de bagel met guacamole ipv mayonaise. Doe de bovenkant er pas op wanneer de melt uit de oven komt.

5. Maar ook een klassieker als de kruidenkaas met zalm:

Rooster een bagel en beleg de beide helften met een ruime laag kruidenkaas. Doe op de onderste helft een paar blaadjes jonge bladsla en een dikke plak gerookte zalm met wat bieslook. Bovenste helft erop, even doorsnijden en eet smakelijk.

6. Een klassieker met geitenkaas en chutney:

Rooster een bagel en besmeer de beide helften met boter. Doe op de onderste helft een paar blaadjes spinazie en een dikke plak geitenkaas. Hier bovenop een beetje chutney (bijvoorbeeld pruimen chutney of rabarber chutney), een paar gekneusde walnoten of pecan noten erop, bovenste helft erop. Doorsnijden en eet smakelijk.

7. Met roomkaas, ham en kaas:

Rooster een bagel, besmeer beide helften met roomkaas. Leg hier een plakje belegen kaas en een plak ham op. Doe de bovenste helft erop en doe dit even in de oven of op de grillplaat, zodat de kaas smelt. Even doormidden snijden. Eet smakelijk.

8. Little Italy:

Rooster een bagel, besmeer beide helften met een lekkere pesto. Doe hier een ruime plak geitenkaas op, eventueel een plak rauwe ham en 3 sunkissed tomaatjes (half zongedroogd). Bovenste helft erop, even doorsnijden. Eet smakelijk.

9. Meet the Peppers:

Rooster een bagel en besmeer beide helften met ketchup. Beleg de onderste helft met een paar blaadjes spinazie. Bak een hamburger goudbruin in de pan (lekkerst natuurlijk om gewoon een burger te maken van gehakt, paneermeel, ei, en kruiden. Maak hem niet te dik, anders kun je de bagel niet zo opeten). Doe de hamburger op de bagel. Leg hierop wat paprika schijfjes en eventueel nog wat galapeno pepers. Bovenste helft erop, even doorsnijden. Eet smakelijk.
(ook lekker met een plakje kaas op de hamburger of een plak bacon)

10. Turkey and cranberry delight

Rooster een bagel en besmeer de beide helften met een beetje mayonaise of met een beetje yoghurt. Doe op de onderste helft een paar blaadjes spinazie. Leg hierop twee plakjes kalkoen filet, twee dunne plakjes avocado en een paar gedroogde cranberry's of een lepel cranberry compote. Doe de bovenste helft erop. Even doorsnijden en eet smakelijk.

Ik kan echt nog een hele tijd doorgaan met deze recepten, maar ik vind 10 een mooi aantal. Misschien doe ik over een jaar wel weer een special over de bagel. Geheid dat ik dan zelf bagels heb gemaakt, dus dan heb ik lekkere recepten voor verschillende bagels.

Enjoy!

donderdag 19 januari 2012

Salade met gerookte kip, avocado en cranberry's

Ik vind het jammer dat ik eigenlijk alleen maar cranberry's eet wanneer het kerst is of wanneer ik camembert eet en dit is dan altijd in compote vorm.

Bij de groothandel had ik gedroogde cranberry's gekocht. Ik weet eigenlijk niet waarom. Waarschijnlijk omdat ik een jam of zo wilde maken met cranberry's.

Cranberry's zijn erg gezond. Mijn zoektocht naar de gezonde eigenschappen leid me naar wikipedia, waar ik altijd als eerste ga zoeken, hier staat vermeld dat cranberry's goed zijn tegen maagzweren en dat het tandplaque tegen helpt gaan. Ook is het goed voor je blaas en zou het helpen bij blaasontsteking.

Uiteraard zijn "The Cranberries" ook een Ierse rockband die veel succes hadden in de jaren '90. Misschien komt het hierdoor dat ik vaak het nummer "Zombie" zing wanneer ik iets met cranberry's aan het doen ben. Ik vraag me weleens af hoe je erop komt om je band te vernoemen naar een bes. Ik stel me zo voor dat de band in de kroeg zit en dat een van de bandleden een handjevol gedroogde cranberry's aan het eten is, of misschien wat cranberry compote bij een turkey dinner en een verhaal begint over het wonderlijke van deze bes. Waarop een ander bandlid zegt "Ik weet het! We noemen onze band The Cranberries!"
Waarschijnlijk was dit na een aantal pinten bier, nuchter kan ik me dit lastig voorstellen.
Ja ja, ik zal het echte verhaal weleens lezen, maar ik vind het leuker om me dit voor te stellen.

Deze salade is erg gezond. De avocado bevat veel vet en is niet goed voor mensen op dieet, maar de avocado kun je vervangen door bijvoorbeeld boontjes. Avocado is lastig te vervangen, want de unieke smaak is niet terug te vinden in veel vruchten, maar in dit recept passen peultjes, boontjes of sugarsnaps goed in het recept. Het is niet hetzelfde als avocado, maar wel lekker.

Wat hebben we nodig?

500 gram spinazie
200 gram gerookte kip in blokjes
1 avocado in stukjes of reepjes
handjevol gedroogde cranberry's
3 eetlepels yoghurt
1 eetlepel mayonaise
drupje water

Was de spinazie en scheur de blaadjes in kleinere stukjes in een grote salade kom. Voeg de kip, avocado en cranberry's toe. Hussel de ingrediënten door elkaar. Doe de yoghurt, mayonaise en een klein drupje water in een bakje en roer los met een vork.
Voeg de dressing toe aan de salade en hussel door elkaar.

Enjoy!

dinsdag 17 januari 2012

Hurmie's Jambalaya

Sodeknetter! Ok! Ik ga bij deze toch echt toegeven dat ik nog best wel een watje ben met scherp eten! Ik dacht dat ik toch heel erg op de goede weg was, maar niets blijkt minder waar. Misschien komt het omdat ik al het andere eten met mijn eigen adjuma salsa pittig maakte en dit gerecht met het pure spul, de rode peper. Ook omdat het zo leuk staat al die peper ringetjes.

In een jambalaya moet wel een rode peper, want het gerecht moet wel een bite hebben. Voor de meisjes heb ik de jambalaya naturel gehouden en er ook nog geen garnalen in gedaan en dan vraag ik altijd aan manlief of hij de pepers even voor me fijn snijdt. Ik zei nog zo, doe er maar eentje. Nee, twee kon ik ondertussen ook wel hebben. Ik heb het geweten. Ik heb mijn bord uiteindelijk wel leeg gegeten, maar wel met twee grote glazen water ernaast.
Nu het branden op mijn tong en op mijn lippen weg is valt het ook allemaal wel weer mee en vond ik het stiekem best lekker.
Ik moet ook wel leren om pittig te eten, want daar wordt je happy van zeggen ze e er zijn hele leuke leerzame sites op internet over pepers en pittigheid. Een daarvan vond ik erg leuk:

What makes the hottest chillies?
http://www.cosmosmagazine.com/news/5114/how-some-chillies-turn-heat

De werkzame stof in pepers die de pittige sensatie geven heten capsaïcine. Het laat het lichaam geloven dat het een pijn sensatie beleeft en laat endorfine vrij.

Bron:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Capsa%C3%AFcine

Endorfine zorgt voor pijn verlichting en kan euforische ervaringen geven net zoals sommige drugs.

Andere interessante voorbeelden waarbij endorfines wordt vrijgelaten:

1. Veel sporten. Door je lichaam onder hoge fysieke inspanning over een grens te laten gaan laat het endorfines vrijkomen.
2. Luisteren naar klassieke muziek en instrumentale partijen. Dertig minuten luisteren naar deze muziek schijnt hetzelfde effect te hebben als Valium.
3. pittig eten. Omdat het lichaam denkt dat het pijn heeft en dus pijnbestrijding nodig heeft.
4. Enige tijd in de zon zitten. Te lang in de zon zitten kan ook het vrijlaten van endorfines veroorzaken.
5. Een gezond seksleven. Intensief plezier kan verward worden door intensieve pijn.
6. Lachen en huilen. Onderzoekers hebben onderzocht dat mensen die hevige pijnen ondervinden en die voor het slapen 10 minuten hard lachen, zo'n twee uur zonder pijn kunnen slapen.
7. Eet iets zoets of iets van chocolade. Deze zaken stimuleren de paden naar plezier in je brein en laten zo endorfines vrijkomen.

Bron: http://www.ehow.com/how_2063616_release-endorphins.html

Maar wat hebben we nou nodig voor deze jambalaya?

150 gram kipfilet in blokjes
150 gram chorizo in blokjes
150 gram roze garnalen
1 ui in halve ringen
1 paprika in stukjes
100 gram doperwten
100 gram spinazie iets fijngesneden
100 gram rijst (ongeveer. Ik doe meestal iets meer)
2 teentjes knoflook in stukjes of uitgeperst
2 eetlepels koenjit (kurkuma)
1 of 2 rode pepers in ringetjes
100 ml bouillon (groente of kip)
olijfolie om in te bakken
Zout en peper
peterselie om te garneren. Ongeveer 1 eetlepel vers gehakt.

Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de kipfilet rondom bruin. Voeg chorizo, garnalen, knoflook en ui toe en laat nog even bakken.

Kook ondertussen de rijst in ruim water. Zelf voeg ik altijd een bouillon blokje toe aan het water.

Wanneer de kip redelijk gaar lijkt, voeg dan de rauwe spinazie, de paprika en de doperwten toe. Laat het geheel zo'n 10 minuten pruttelen zodat de spinazie kan slinken.

Wanneer de rijst klaar is kan deze afgegoten worden en toegevoegd aan het kip mengsel. Voeg de koenjit toe en laat het mengsel even pruttelen.

Omdat ik twee kinderen heb die echt geen rode peper eten, doe ik die er later aan tafel bij. Of ik schep voor de meiden op en zet het vuur nog even hoog met de pepers erbij.

Garneer met peterselie.

Enjoy!

zondag 15 januari 2012

Bescheidenheids soepje

Een keer per jaar, meestal, soms vaker, eet ik een week lang alleen maar groente en fruit. Helemaal in de januari maand na al het lekkers van kerst en oud en nieuw is het goed om weer even terug te gaan naar de basis. Even het luie zweet eruit werken en terug naar de basis smaken van groente en fruit. Na zo'n week kun je smaken weer waarderen. Je smaakpapillen worden weer geprikkeld en je energie gaat omhoog, ondanks dat je weinig eet.

Nu vind ik groente heel lekker, dus dat maakt het voor mij minder erg en mag ik mezelf verwennen met lekkere asperges en luxe groente die ik niet snel zal kopen, normaal gesproken.

Na dit weekje voeg is steeds weer iets toe aan mijn menu en hoop ik meestal bij week twee of drie toch wel wat positiefs te merken in mijn energie.

Al jaren kwakkel ik met mijn gezondheid en gewicht. Veel dingen heb ik al geprobeerd en vaak kan ik de discipline van het dieet volhouden, maar wanneer ik weer mag toegeven en meer mag eten, dan gaat het mis. Ik ben zo iemand die niet snel voelt wanneer ze vol zit en dan is het al te laat. Mijn betere helft is daar echt veel beter in. Die eet wat ie nodig heeft en meer niet. Zo knap!

Vandaag is weer zo'n dag dat ik begin met groente en fruit op wat de Britse psycholoog Cliff Arnall heeft bestempeld als Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Lijkt me een ontzettend mooie dag om te beginnen.

Om mij hierbij te helpen heb ik 10 regels op papier gezet, waar ik me altijd aan houd in deze weken:

1. Eet meerdere keren per dag kleine beetjes in plaats van drie keer per dag een grote maaltijd.
2. Alles is te vervangen voor een lichter product. Feta kaas kun je bijvoorbeeld heel goed vervangen door 30+ geitenkaas. Het smaakt niet altijd net zo lekker, maar vaak merk je het niet eens.
3. Probeer je ritme om te draaien. Eet in de ochtend meer dan in de avond. Je verbruikt op de dag meer calorieën dan in de avond.
4. Wanneer je iets echt wilt hebben, neem het dan gewoon. Wanneer je het kunt vervangen door iets anders is dat mooi meegenomen, maar de schade is groter wanneer je je lichaam iets ontzegt waar het op dat moment om vraagt.
5. Denk niet in termen wat je niet mag, maar focus op de dingen die je wel mag. Wanneer je gaat denken aan alles wat je niet mag demotiveert dit en wil je dat juist hebben. Wanneer je denkt alle dingen die je lekker vind die je wel mag motiveert dit enorm.
6. Trakteer jezelf op lekkere dingen. Wanneer je normaal nooit die lekkere groene asperges neemt omdat ze te duur zijn, neem ze dan nu wel in plaats van vlees bijvoorbeeld.
7. Veel soep eten helpt bij een vol gevoel en veel soepen zijn ook makkelijk koud te eten. Zelfgemaakte soepen bevatten niet veel calorieën (omdat je dat zelf kunt regelen)
8. Bedenk dat suiker iets heel anders is dan vet. Suiker zorgt niet zozeer voor het dik maken. Maar teveel suiker is vergif voor je lichaam. Een boterham met chocopasta is 10 keer erger dan een boterham met stroop.
9. Bewegen is goed. Heel goed zelfs, maar bedenk wel dat wanneer je meer gaat sporten, je ook meer spiermassa opbouwt en dat dit een vertekend beeld kan geven op de weegschaal. Ook krijg je van meer sporten meer trek. Houd hier rekening mee.
10. Het belangrijkste is dat je je er goed bij voelt! Voelt het niet goed of ben je duizelig, misselijk, slapjes, pas dan je strategie aan.

Zelf noem ik het ook geen afvallen, maar fit worden. Psychologisch werkt dat voor mij het beste.

Dit soepje heb ik van een van mijn vele diëten overgehouden. Je kunt er eindeloos mee variëren. Dit soepje is gemaakt van alleen maar groente en water. Het zorgt voor een goede vocht doorstroming en volgens het dieet wat hierbij hoort breekt deze combinatie van groente vetten af. Dat laatste daar durf ik geen wetenschappelijk oordeel over te vellen, maar als het zo is, dan is het toch mooi meegenomen. Ik heb wel veel troostmomenten gehad met dit soepje.

Wat hebben we nodig?

6 uien
3 tomaten
2 paprika's
6 stengels bleekselderij
1 bos selderij
1 witte kool
1 venkel
evt. tauge
kruiden zoals peper, oregano, tijm, basilicum, laurierblad. Geen zout!

Snijd de groente fijn en kook deze in ruim water. Laat de soep een uur rustig koken. Breng op smaak met de kruiden.

Ik houd zelf niet van venkel, dus die laat ik er altijd uit.

Enjoy!

woensdag 11 januari 2012

Sardine met Ras el Hanout

Sardines zijn niet helemaal verantwoord om te eten, maar zolang je het niet te vaak doet en altijd degene met MSC keurmerk neemt is het prima. Volgens goede viswijzer is de visstand van de sardine gegroeid, maar dat betekent niet dat we maar massaal op de sardine moeten gaan vissen.
Tegenwoordig is het lastig om vis te vinden die je goed kunt eten, want zodra er groen licht wordt gegeven voor een vissoort waarvan de visstand weer een beetje groeit, gaan we daar massaal op vissen en krijgen ze binnen een paar jaar weer een categorie rood.

Neem nou de paling. De vissoort staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten, we weten nog steeds niet hoe we de paling kunnen kweken en tot die tijd wordt er (nog steeds) massaal op gevist. Ik ben geboren in een vissersdorp waar de paling heel belangrijk is en waar ieder jaar een speciale dag aan deze vis gewijd is, dus ik snap best dat het lastig is om deze vis niet meer te eten, helemaal wanneer het in de cultuur ingeburgerd is dat het eten van paling een delicatesse is.

Ik weet ook dat er mensen zijn die beweren dat duurzame paling bestaat, maar dit geloof ik niet. Helemaal niet wanneer dit betekent dat je om de paling duurzaam te maken de paling moet kopen en er een percentage van dat geld ervoor zorgt dat de palingstand weer op peil komt. Dit is toch gek? Ik ga toch ook geen blauwvin tonijn kopen om het dier te beschermen.

Zelfs het kweken van paling kan niet zonder jonge glasaaltjes en palingen planten zich alleen maar voort op 1 plek in de wereld. Waarom kunnen we deze vis niet een aantal jaar met rust laten, zodat de soort kan aansterken? Er is nog maar 1% over van de hoeveelheid paling die er in de jaren '80 waren. Paling is ontzettend goed te vervangen door makreel en ook door sommige haring. Mensen, het is niet nodig om ze uit te laten sterven. Gewoon voorlopig niet eten. Je mist er niets aan.

Toch is er geen reden tot pessimisme. Er zijn nog steeds lekkere vissoorten die je kunt eten.
Zelf ben ik absoluut geen zalmliefhebber. Ik weet niet wat het is. Ik vind het gewoon niet lekker. Je kunt me er niet gelukkig mee maken. Goede tonijn daarentegen, eet ik graag. Makreel is ook heerlijk. Helemaal op een zomerdag in een maaltijdsalade, of over een pizza met postelein. Kun je me heel gelukkig mee maken. Ook zijn er nog genoeg vissen die heel erg lekker zijn, maar waarschijnlijk niet sexy genoeg zijn om te gebruiken, neem nou sprot. Is enorm culinair ondergewaardeerd, maar ontzettend lekker en er is genoeg van. Net zoals haring, dat kun je ook anders bereiden dan als Hollandse nieuwe.

Kijk voor meer informatie over welke vis je wel en niet kunt eten op www.goedevis.nl

Wanneer ik aan sardines denk, dan krijg ik meteen mediterraanse associaties. Ik denk dan aan kleine vissersbootjes die uitvaren in de felle zon om tegen zonsondergang de buit te legen op de plaatselijke markt waar de vissen meteen vers uit zee verkocht worden en waar een grote soepketel staat te pruttelen met soep voor de hongerige vissers en wie nog meer wil aanschuiven, want eten doe je samen met een goed glas wijn en de ondergaande zon.

Heerlijk! Ik associeer eten vaak met mooie plaatjes.

Wanneer je gaat zoeken op internet naar informatie over sardines, dan zie je vaak foto's van enorme hoeveelheden sardines. Mooie scholen die als een eenheid door het water trekken. Heel bijzonder.

Wat hebben we nodig voor dit sardine gerecht?

500 gram sardines vers of uit blik (msc)
1 aubergine, in plakjes
1 ui, in ringen
1 courgette in plakjes
1 blik gepelde tomaten
3 eetlepels ras el hanout
2 teentjes knoflook, geperst of fijngesneden
peper, zout
olijfolie

Doe de plakjes aubergine in een vergiet en bestrooi ruim met zout. Laat dit een halfuurtje staan zodat het vocht eruit kan lekken.
Fruit de ui in de pan met een beetje olijfolie. Voeg de knoflook en de ras el hanout toe. Roerbak de courgette en de aubergine samen met de ui zo'n 10 minuten en voeg dan de gepelde tomaten toe. Meng alles goed door elkaar en laat het geheel nog zo'n 5 minuten pruttelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe het courgette en aubergine mengsel in een ovenschaal en leg hier de sardines op en doe het gerecht een half uur in de oven.

Serveer als bijgerecht of lunchgerecht. Heerlijk met vers gebakken brood, pasta of rijst. De ras el hanout zorgt voor een heerlijke oosterse geur in het gerecht.

Enjoy!

2012 het jaar van het Doen


Mijn fortune cookie app vertelde mij deze week: "The secret of getting ahead is to get started" en dat zit wel een beetje in mijn hoofd. Het klopt als een bus en is een waarheid als een koe. Gekke uitdrukkingen eigenlijk. Maar het is net als de afwas; je ziet er tegenop, maar als je er maar mee begint is het zo gedaan.

Briljante ideeën heb ik genoeg, maar ze tot uitvoer brengen daar ben ik nog niet heel sterk in, maar volgens mij is dat iets dat je best kunt leren. Het heeft een beetje lef nodig, een flinke dosis energie, doorzettingsvermogen en positieve stimulering van de omgeving. Doseren is misschien ook wel een woord dat in het rijtje hoort, want je kunt niet alles tegelijk doen, je moet wel goed afwegen wat je eerst wil gaan doen.

2012 wordt het jaar van het doen. Tijd om dingen in gang te zetten. Vorig jaar ben ik hier al mee begonnen: Ik ben mijn eigen bedrijf begonnen en ik vind zelf dat dit best aardig gaat. Ik krijg goede en leuke reacties van mensen die mijn producten kopen.

De eerste stappen zijn al gezet en de eerste contacten zijn al gelegd. Zo wil ik in 2012 meer workshops gaan geven over voeding en over taal. Ik wil meer gaan bloggen en ik wil meer gaan schrijven. Mijn Ierse kookboek schiet mooi op en mijn intentie is om het voor maart af te hebben en naar een uitgever te sturen.

Maar eerst is het tijd voor reflectie. Januari neem ik de tijd om dingen op een rijtje te zetten en een plan de campagne te maken wat 2012 mij kan bieden.

Ik hoop dat jullie in 2012 weer net zoveel plezier beleven aan mijn blog en activiteiten.

Enjoy!

donderdag 5 januari 2012

Monkey Business

Donderdagavond kwart voor 7 staat mama in de keuken nog even snel het deeg te maken voor de banana cakes die ze de hele dag al in haar hoofd heeft zitten.
Ze is nog maar net begonnen met het smelten van de boter en het afwegen van de suiker wanneer dochter nummer 1 de keuken in komt.

"Wat ben je aan het doen?" Binnen 10 seconden heeft ze de ikea kruk luidruchtig naar het aanrecht geschoven en zit nu met haar billen pontificaal boven op het aanrecht.

"Waar lijkt het op?" verzucht ik terwijl ik haar streng aankijk. Een vonkje springt aan in de ogen van dochter nummer 1 en ze klapt enthousiast in haar handen

"Cakejes!" Waarop ze meteen rechtop gaat staan zodat ze beter in de beslagkom kan kijken.

"wat voor cakejes?" bananen cakejes antwoord ik terwijl ik naar de kast loop om een banaan te pakken.

"Moet jij geen televisie kijken of zo?"

"Nee, ik wil jou helpen." Stiekem gaat mijn moeder hart hier sneller van kloppen. Ik vind het fijn wanneer ze me helpen in de keuken.

Langzaam gaat er een vinger in het boter/suiker mengsel terwijl ik iets verderop de bloem pak.

"Deze cakejes zijn zo lekker! Ik wil ze morgen mee naar school nemen voor mijn verjaardag."
Ze is pas in februari jarig en het is nu kerstvakantie, dus dat gaat niet helemaal goed komen, maar na goede argumenten en overtuigingskracht van mijn kant stemt ze ermee in dat ze de cakejes morgen mag versieren en dat we proeven of ze wel lekker zijn om uit te delen. Daar kunnen we allebei wel mee leven.

Ondertussen hoor ik gestommel om de hoek van de keuken. Dochter nummer 2 heeft een krukje uit de kamer gehaald en roept dat ik aan de kant moet omdat ze zo niet kan zien wat ik aan het doen ben. Waarop ik luid roep dat ik niet in het fornuis kan gaan staan omdat het niet past. Mokkend gaat ze maar naast haar zus staan.

Ze helpen me heel goed met het opeten van het deeg, mixer dingen aflikken (en niet terug krijgen zodat ik andere mix dingen moet pakken om het eiwit op te schuimen), proeven of er wel genoeg suiker in het schuim mengsel zit en dan erachter komen dat het eruit ziet als schuimpjes.

Het zijn schatten, allebei. Helaas is de keuken een beetje klein om met zijn drieën taartjes te bakken, maar we redden ons wel. Taartjes versieren kun je ook aan de grote tafel.

Toen papa nog even een kusje kreeg van dochter nummer 1 toen ze naar bed moest werd ze wel een beetje boos op papa dat hij een van de taartjes ging proeven, maar ik hoop dat ze dat morgen vergeten is wanneer ze de 19 andere taartjes ziet.

Wat hebben we nodig voor ongeveer 20 medium sized cupcakes?

170 gram boter
170 gram bruine basterd suiker
1 banaan
4 eieren, gesplitst
2 kleine bakjes sour creme
1 theelepel vanille essence
1 theelepel zout
340 gram bloem (zelf heb ik volkoren meel gebruikt. Worden ze net even iets hartiger van)
2 theelepels bakpoeder
6 eetlepels suiker

Meng de boter met de suiker en mix even met de mixer. Voeg banaan, vanille essence en eigeel toe. mix met de mixer totdat je een mooi glad mengsel krijgt. Voeg sour cream toe en zout. Mix wederom.
Zeef het bloem erboven samen met het bakpoeder. Mix met mixer.

Doe de eiwitten in een beslagkom met de 6 lepels suiker en mix dit tot je het schuim op zijn kop kunt houden en het niet uit de bak valt. Spatel dit geheel voorzichtig door het andere mengsel, maar zorg wel dat het goed mengt.

Ik maak van dit soort mengsels altijd kleine cakejes. Mijn oven begint een beetje op te raken en zo weet ik tenminste wanneer ze klaar zijn en met een grote cake is dat lastiger in te schatten. Bovenkant is klaar, maar onderkant is soggy. Dan maar kleine cakejes.

Doe muffin vormpjes in een muffintray of vet de vormpjes met boter in.
Bak de muffins in 40 minuten gaar in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Lekker met lemon icing (rasp van 1 citroen en het sap van 1 citroen) en genoeg poedersuiker zodat het eruit ziet als behang plaksel.

Lekker met jam (appel tomaat jam of worteljam van Taragh Food Company bijvoorbeeld)

Enjoy!

Belgische Stamppot

Deze week heb ik mezelf de vraag gesteld; Wat maakt een gerecht Belgisch? Mijn vorige blog bericht was een Belgische kalkoen stoof. Dit recept is een Belgische stamppot. Maar wat betekent dat nou Belgische.....

Wanneer ik de vraag stel aan mijn sociale achterban is het antwoord vaak dat Belgisch koken is met bier, maar wanneer ik ga kijken naar deze recepten, wordt er geen bier gebruikt. Waarom heten ze dan wel Belgisch?

In een goed gesprek met mijn man kwamen we tot een soort van een conclusie dat Belgisch eten bourgondisch eten is. Daar kan ik wel mee leven, maar wat is dan het bourgondische?

Bourgondisch eten is lekker en vol. Veel volvet vlees, niet dat magere wat we hier in Nederland graag zien, maar heerlijk puur vol eten. Dat lijkt me best een goede omschrijving van wat het Belgische is.
Geheid zijn er veel deskundigen of experts die dit niet met me eens zijn, maar voorlopig is dit mijn waarheid:

Belgisch = bourgondisch = heerlijk puur vol eten

Lijkt me geen slecht compliment.

Deze stamppot is heel gevarieerd. Het is een aangevulde hutspot en wordt nog geserveerd met blokjes appels, blokjes kaas, jus en lekkere rookworst of paardenworst.

Wat hebben we nodig voor 4 personen?

1kg aardappels
350 gram wortels, in kleine stukjes
350 gram uien, in kleine ringen
halve krop spitskool, in kleine stukjes gesneden
25 gram boter
nootmuskaat
peper, zout
scheutje melk
250 gram spekjes
1 grove rookworst
2 appels, in blokjes
100 gram kaas, in blokjes
jus voor erbij

Gebruik een hoge ruime pan. Alle groente en de aardappels moeten in deze pan. Kook de aardappels en de groente in ruim water met een klein beetje zout. Wanneer het water kookt, kan de rookworst in de verpakking in de pan gelegd worden. Zo wordt deze ook gaar.

Bak de spekjes uit in een koekenpan zonder extra boter of olie. Er komt ruim voldoende vet uit om de spekjes uit te bakken.

Giet de groente en de aardappels af wanneer de aardappels gaar zijn.
Voeg de boter, klein scheutje melk, nootmuskaat, peper en zout. Stamp alles grof totdat het een mooie stamppot is. Het is lekkerder wanneer er nog stukjes inzitten zodat je de ingrediënten nog los van elkaar kunt proeven en niet alles een blend wordt van smaken.

Voeg de spekjes toe wanneer ze uitgebakken zijn. Gooi het spekvocht weg. Meng goed met de stamppot.

Je kunt de rookworst in halve plakjes snijden toevoegen aan de jus. of je kunt de worst er apart bij geven.

Serveer met de kaas en appel.

Enjoy!

Variatie:

in plaats van rookworst kun je ook paardenworst of een saucijs nemen en deze opbakken. Voeg dan aan de jus een beetje Belgisch bier toe en een half blikje bosvruchten. Je kunt dan de appel en de kaas weglaten.