maandag 28 mei 2012

How to save a leg of lamb

Mensen die denken dat dit bericht gaat over het redden van arme zielige kleine lammetjes moet ik heimelijk teleur stellen. Het lam waarover ik schrijf, heeft desalniettemin een goed leven gehad, langer dan de meeste van zijn soortgenoten en heeft dit heerlijk op een biologische zorgboerderij kunnen doen, waar het vertroeteld werd en geliefd was.

Daarentegen gaat dit stukje over het redden van een lammetje dat bijna niet meer te redden was, namelijk een lamsbout die met koriander, knoflook, olijfolie, rozemarijn gemarineerd was en na 12 uur zorgvuldig ingewreven was met zout om een heerlijk korstje te krijgen om vervolgens enige tijd in de oven door te brengen. Alles ging goed tot aan de laatste stap. Het was de laatste avond van de avond vierdaagse en dit is altijd een speciale avond. Het hele gezin liep mee en de tocht duurde langer, omdat we langs allemaal belangrijke mensen zoals onze bloemenkoningin moesten lopen om te laten zien dat we echt de tocht hadden gelopen. Zodoende waren we 2 uur later thuis dan normaal.

Eenmaal weer thuis gekomen bleek dat ons zorgvuldig behandelde lammetje nog steeds lag te genieten in de oven. We waren vergeten om de oven uit te zetten. Gelukkig had manlief de oven op 175 graden gezet en niet voluit op 225 graden. Dit, en het feit dat onze oven aan vervanging toe is en niet goed meer warm wordt, heeft het lam gered.

Het lam zag er nog goed uit. Iets donkerder dan we zouden willen en iets gaarder dan dat we zouden willen, maar nog steeds best eetbaar. Het had alleen iets extra's nodig om de smeuïgheid erin te brengen.We kwamen op het idee om het vlees van het bot af te halen, van het merg in de bout, geholpen door een beetje jus poeder, een overheerlijke jus te maken waar de stukjes lam heerlijk in konden liggen en warm konden worden. Het was overheerlijk!

Broodje lam met tzatziki en spinazie

Wat hebben we nodig voor 4 personen?

4 broodjes (bijvoorbeeld maaltijd pita of mini ciabatta)
Een halve, in plakjes gesneden lamsbout die verwarmd is in de jus. (zie recept lamsbout hieronder)
2 volle eetlepels tzatziki (uiteraard zelfgemaakt. Zie het recept hieronder)
blaadjes spinazie

Begin met de tzatziki, dan kan deze rusten in de koelkast.
Nodig:

1 hele komkommer
250 ml dikke yoghurt (Bulgaarse of Griekse)
2 teentjes knoflook
half bosje koriander

Rasp een hele komkommer en doe de komkommer in een schone theedoek om het vocht eruit te knijpen. Wanneer het meeste vocht eruit is, doe in een kom. Voeg de yoghurt toe, de teentjes knoflook en de koriander. Goed mengen en laten rusten in de koelkast.

Snijd de broodjes open en rooster ze licht. Pita broodjes kunnen gemakkelijk in de broodrooster. Besmeer een kant met 2 eetlepels tzatziki. Leg hier wat blaadjes spinazie op en maak het af met een paar plakjes lamsvlees uit de jus.

Heerlijk op een warme avond als avond maaltijd na het zwemmen.

Enjoy!

recept voor de lamsbout:

Een hele lamsbout. Het is niet zo makkelijk om een hele lamsbout zomaar ergens te krijgen, dus je moet het wel even van te voren bestellen bij de slager.

Koriander
Rozemarijn
2 teentjes knoflook
zout
olijfolie


Maal de knoflook, koriander en rozemarijn fijn in de vijzel. Voeg hier wat olijfolie aan toe.

Pak de lamsbout en snijd hier een aantal inkepingen in van ongeveer een centimeter diep en 4 cm lang. Het ziet er ongeveer uit alsof je schubben maakt in het lam.


Verwarm de oven voor op 170 graden.

smeer een beetje van het mengsel uit de vijzel in de schubben en smeer hierna de rest van het lam in met het restant uit de vijzel.
Laat bij voorkeur de marinade 12 uur intrekken. Het hoeft niet, maar het lam wordt er wel lekkerder door. Wrijf na deze 12 uur het lam in met zout om een mooie korst te krijgen.

Pak een ruime ovenschaal en leg het lam hierin.

Doe het lam ongeveer 1,5 uur in de oven. Het verschilt enorm hoe lang een lamsbout in de oven moet. Een uur is te kort, maar twee uur is weer te lang.

Snijd hierna het vlees van het bot en laat de botten trekken in een steelpannetje half gevuld met water en een beetje juspoeder (ongeveer 2 eetlepels)

Wanneer de jus lekker geurt haal dan de botten eruit en laat het zojuist gesneden vlees warm worden in het pannetje.


zondag 13 mei 2012

vrieskast met diepgang deel II

Week 1 van mijn uitdaging is nu afgerond. En ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door mezelf, maar is de kast en de diepvries nou een stuk leger? Ik heb niet echt het idee dat er veel "opgeruimd" is.
Ik ben wel een stuk creatiever geworden met eten maken en ik heb wel het gevoel dat ik me aan mijn eigen regels heb gehouden. Het meest lastig vond ik de weekend boodschappen doen. Wat mag ik wel kopen, wat hebben we nog en ik kan natuurlijk niet de hele kast weer vol maken met nieuwe potjes en blikjes. Dus ik wel meer geld uitgegeven aan verse groente, maar dat is op zich niet erg.

Dag nummer 1 en 2 hebben we een overheerlijke pasta saus gegeten met courgette, aubergine, tomaten saus, mais en kleine stukjes lamskotelet. Deze was heerlijk met spaghetti.

Dag nummer 3 hebben we de meatloaf gegeten die hierboven staat op de foto met chips van pita broodjes met zelfgemaakte yoghurt knoflook saus en een salade van veldsla, blauwe kaas, peer, komkommer en een beetje balsamico azijn.
Op dag 4 hebben we de sla vervangen door snijbonen en de pita chips door opgebakken aardappels met spekjes en ui.

Op dag nummer 5 hebben we Oosterse gehaktballetjes met sugarsnaps, baby mais en black bean sauce met noodles gegeten.

Dag nummer 6 en 7 hebben we Hongaarse paprika kip van biologische kippenpoten gegeten met rijst en snijbonen.

Dag nummer 8 eten de kinderen de laatste Hongaarse paprika kip op en eten papa en mama asperges met ham en een prakje van ei, peterselie en roomboter.

Al met al dus een goede week wat maaltijden betreft. Hiernaast hebben we boterhammen gegeten met makreelfilet uit blik en heb ik als lunch veel afbak broodjes gegeten.

We gaan nog even door denk ik deze week. Mij bevalt het wel.

Zeer snel weer een recept, maar voor nu....

Enjoy!

vrijdag 11 mei 2012

Meatloaf, maar dan met ei en spinazie

Meatloaf is natuurlijk een zanger die al een tijdje geleden met pensioen zou moeten. Toen we een paar jaar geleden naar Duitsland gingen voor de finale van het European American Football, trad hij op in de half time show. Het zag er niet uit. Zo'n bejaarde op een podium die net doet alsof hij nog steeds kan rocken met zijn wandelstok. Sommige mensen wil je herinneren wanneer ze nog fris zijn. 

Begrijp me niet verkeerd, ik brul net zo hard mee op "paradise by the dashboard light", maar de stoere meneer op de motorfiets uit de "Rocky Horror picture show is ie echt niet meer".

Enfin. 

Meatloaf is natuurlijk ook gewoon gehaktbrood. In Nederland kopen we dit bij de supermarkt in kleine plakjes voorgesneden, maar zelf maken is natuurlijk het aller aller lekkerst. Het is veelzijdiger dan menigeen denkt. Je kunt het als hoofdmaaltijd eten, maar ook op brood doen en in blokjes met een beetje chutney of mosterd is het ideaal voor een verjaardag of ander gezellig samenkomen. Het ziet er ook leuk uit met dat ei in het midden.

Wat hebben we nodig voor 1 meatloaf (cake formaat)

800 gram gehakt
2 eieren rauw
2 bruine boterhammen
250 gram spinazie, fijngesneden en even gekookt in water.
Scheutje melk
Kruiden voor het gehakt (nootmuskaat, zout, peper, kerrie, paprika poeder. Beetje Garam massala is ook lekker)
Klein scheutje ketjap manis
3 hard gekookte eieren
Beetje paneermeel

Doe het gehakt in een beslagkom. Voeg de rauwe eieren toe samen met de ketjap en de kruiden.
Doe een scheutje melk in een kom en week de boterham erin. Wanneer de boterham helemaal is volgezogen met melk knijp hem dan uit en brokkel de boterham in het gehakt mengsel. Doe hetzelfde met de tweede boterham.
Voeg de spinazie toe. Roer het gehaktmengsel goed door totdat alles goed gemengd is. Het gaat het beste met je handen, zodat je de stukjes boterham fijn kunt knijpen. Voeg een beetje paneermeel toe wanneer het mengsel nog een beetje nat is.

Vet een cakeblik in of doe er een stuk ovenpapier in. Ik ben heel slecht in het storten van cakes en andere lekkere dingen, dus ik doe altijd een oven papiertje, zodat ik het brood er zo uit kan tillen.
Doe de helft van het gehaktmengsel in het cakeblik. Leg hier bovenop de drie hard gekookte afgepelde eieren in een treintje achter elkaar. Bedek met het overige gehakt mengsel.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het gehaktbrood in 40-60 minuten gaar.

Heerlijk met een beetje pruimenchutney.
Het gehaktbrood is heerlijk met gebakken aardappels en snijbonen of sperziebonen. Ook heerlijk de volgende dag op een sneetje brood.
 Je kunt ook een plak gehaktbrood met een laagje pruimen chutney en daar bovenop een plak oude kaas even in de oven doen.

Enjoy!

vrijdag 4 mei 2012

Gezocht: Vrieskast met diepgang


Ik ben een beetje kriebelig. Geen idee waarom, maar dat vraagt altijd om een uitdaging. Vaak is dit een afval race die meestal eindigt in een jojo effect met en zonder energie.
En hoewel dat ook nodig is (wanneer je een voedselbedrijf runt wil je nog weleens teveel snoepen) gaan we deze keer voor een schone lei, in dit geval een schone gangkast en diepvries.

De komende twee weken eten we zoveel mogelijk deze twee units leeg, zodat er weer vers en nieuw in kan.

Om een beetje een idee te geven wat de uitdaging gaat worden: Ik heb een gangkast die een meter bij twee meter is (ongeveer. Geen idee eigenlijk) die tot aan de nok toe vol ligt met droogwaren, blikken en conserven, waarvan het grote deel biologisch. Een klein gedeelte hiervan staat op de foto.

De vriezer komt in tweevoud. We hebben een diepvrieskist (geen idee hoe groot. Ik gok een meter bij een meter) en een kleine met 3 laden onder de reserve koelkast.

Voor deze uitdaging heb ik wat regels bedacht:

-De uitdaging duurt twee weken. Niet langer.
-Een maaltijd moet voor minimaal 50% uit grondstoffen uit de opruim unit bestaan. Dit betekent dat iedere soort telt als 1. Bijvoorbeeld een gerecht als spaghetti. De spaghetti zelf komt uit de kast, is 1 unit. De groente zijn vers, is 1 soort. Vlees komt uit de vriezer, is ook 1. 2 van de 3 komen uit de opruim unit. Mag dus.
-We mogen maar maximaal twee keer per week junk food eten (broodje shoarma, frietjes, enz.)

- Uitzonderingen:
Zuivel
verse groente
fruit
brood (sorry, maar ik ga niet iedere dag afbakbroodjes eten)

We gaan aan de slag en de bevindingen zullen spoedig, al dan niet op reguliere basis vermeld worden op dit blog.

Enjoy!